Diploma in služba

Slovenija caplja na repu Evrope: Mizerija na področju zaposlovanja mladih

S.R.
22. 5. 2018, 10.50
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 11.16
Deli članek:

V oči bode velik razkorak med evropskimi državami, ko gre za zaposlovanje novih diplomantov. Slovenija v zadnjem vagonu.

Dreamstime
Slovenija se je s 76,7 odstotka zaposlenih novih diplomantov znašla šele na 22. mestu od skupaj 31 evropskih držav.

Po zanimivih izsledkih poročila britanskega urada za nacionalno statistiko, da se je število mladih, ki niso zaposleni ali vključeni v izobraževanje oziroma usposabljanje, od oktobra 2016 do septembra 2017 s 766.000 znižalo na 731.000, torej za 5 odstotkov, je podobno raziskavo izvedlo podjetje The Knowledge Academy.

TheKnowledgeAcademy.com
Delež zaposlenih novih diplomantov v Evropi (podatki za leto 2016).

Pri podjetju so proučili delež zaposlenih novih diplomatov v drugih evropskih državah, pri čemer so se oprli na podatke Eurostata iz leta 2016, ki vključujejo starostno skupino od 20 do 34 let. Glede na raziskavo se z najvišjim deležem zaposlenih diplomantov ponašajo na Malti, kjer je teh kar 96,6 odstotka. Sledijo ji Islandija s 94,7 odstotka ter Nemčija, Nizozemska in Norveška, kjer delež zaposlenih mladih diplomantov znaša 90,1 odstotka.

Zadnja deseterica

Slovenija na tem področju caplja v ozadju, saj za prvo uvrščeno Malto zaostajamo za več kot 20 odstotkov. Pri nas namreč delež zaposlenih novih diplomantov znaša pičlih 76,7 odstotka, s tem »dosežkom« pa smo se uvrstili na 22. mesto od skupaj 31 držav. Na samem dnu so sicer Grčija z 49,2 odstotka, Italija z 52,9 odstotka in Španija z 68 odstotki. Za silo glavo nad gladino držita Romunija in Bolgarija z 69,3 oziroma 72 odstotki zaposlenih novih diplomantov.

Kot je pojasnil Barinder Hothi, generalni direktor TheKnowlegeAcademy.com, se glede na podatke »delež mladih, ki niso zaposleni ali vključeni v izobraževanje/usposabljanje, iz leta v leto vztrajno niža, kar je seveda zelo vzpodbudno. Vendar morajo mnoge države - med njimi tudi Slovenija - prehoditi še dolgo pot, da bi dohitele evropske države z najvišjim odstotkom prebivalstva s sekundarno izobrazbo in številom zaposlenih novih diplomantov. Bilo bi pa zanimivo videti, koliko zaposlenih diplomantov dejansko opravlja poklic, za katerega so se izobraževali, in kako dolgo iščejo zaposlitev, primerno svoji stroki.«

Sicer pa raziskava kaže na precejšnjo razliko med posameznimi državami, saj med prvo in zadnje uvrščeno državo zeva skoraj 50-odstotna praznina.