Zaostrovanje

ZDA Iranu grozijo z “najhujšimi sankcijami v zgodovini”

B.K.
22. 5. 2018, 10.23
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 11.08
Deli članek:

Najprej izstop iz dogovora, sedaj nerealne zahteve in hude grožnje, ki smrdijo tudi Evropski uniji. Kaj se kuha?

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Združene države Amerike so 11. maja izstopile iz Iranskega jedrskega sporazuma, katerga podpisnice so poleg njih in Irana še Velika Britanija, Francija, Nemčija, Evropska unija, Rusija in Kitajska. Izstop pomeni ponovno uvajanje gospodarskih sankcij proti Iranu, zaradi česar bodo propadli večmilijardni posli med to perzijsko državo in zahodnimi partnerji.

Sedaj pa je ameriški zunanji minister in vojni hujskač Mike Pompeo Iranu zagrozil z “najhujšimi sankcijami v zgodovini,” če se ta ne bo podredil novim ameriškim zahtevam. Te so po mnenju analitikov nerealne, saj vključujejo tako že dosežene cilje kot so dostop do vseh jedrskih objektov ter prenehanje bogatenja urana in plutonija, kakor tudi druge geopolitične cilje, ki z jedrskim programom nimajo zveze, kot so umik iranskih oboroženih sil iz Sirije in Jemna, prekinitev stikov s paravojaškimi organizacijami v regiji in prenehanje testiranj balističnih raket.

“Iranski režim naj se zaveda, da je to šele začetek,” je dejal Pompeo, ki je posredno pozval k zamenjavi režima v državi. “Iransko ljudstvo se bo odločilo o svojih voditeljih. Če se bodo odločili kmalu, je to odlično. Če se ne bodo odločili, bomo ostali neizprosni, dokler ne dosežemo ciljev, ki sem jih naštel.”

Zavezniki zapuščajo ZDA

Reuters
Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini.

Na ameriško grožnjo se je ostro odzvala predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini, ki je poudarila, da “ni alternative” obstoječemu jedrskemu sporazumu. “Govor sekretarja Pompea ni pokazal kako bi lahko umik iz JCPOA (jedrskega sporazuma) naredil regijo varnejšo pred grožnjo širjenja jedrskega orožja, oziroma kako nas postavlja v boljši položaj za vplivanje na ravnanje Irana na področjih, ki jih ne ureja JCPOA. /…/ Sporazum pripada mednarodni skupnosti, podpira ga Varnostni svet Združenih narodov. Mednarodna skupnost pričakuje, da se bodo vse strani držale dogovorov, h katerim so se zavezale pred več kot dvema letoma.”

Mogherini je ob tem opozorila, da je Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) že desetkrat potrdila, da je Iran implementiral “vse jedrske zaveze,” ki jih predvideva sporazum.

Ponovna vzpostavitev ameriških sankcij bo po vsej verjetnosti evropska podjetja prisilila v izbiro med iranskim in ameriškim trgom. Ker je slednji toliko večji in bogatejši, bodo ameriške sankcije vplivale tudi na posle, ki so jih z Iranom sklenila evropska podjetja. Sankcije namreč prepovedujejo poslovanje z Iranom vsem podjetjem, ki imajo svoja krila registrirana v ZDA.