Strah in trepet iz Atlantika

V Sredozemlju zaradi invazije pošastnih portugalskih ladjic zapirajo plaže

S.R.
22. 5. 2018, 09.05
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 15.58
Deli članek:

Na nekaterih obalah Sredozemskega morja vlada kaos, ki ga je povzročila invazija izjemno nevarnih portugalskih ladjic.

Profimedia
Tiha ubijalka.

Na Costa Blanci so hospitalizirali 11-letnega dečka, potem ko ga je pičila potencialno smrtonosna portugalska ladjica, ožigalkar z izjemno močnim toksinom, ki lahko pri človeku povzroči tudi smrt. Reševalci so morali z dečkove roke najprej odstraniti lovko, nato pa so ga s hudimi bolečinami v želodcu in vratu nemudoma prepeljali v bolnišnico v kraj Elche. Na plaži La Marina so posledično sprožili rdeči alarm ter prepovedali vsako plavanje in namakanje.

Profimedia
Portugalska ladjica.

Po poročanju lokalnih medijev so za plavalce zaprli kar 120 kilometrov plaž na Costa Blanci. Odprta je ostala le ena plaža v Alicanteju, plavanje pa je dovoljeno še na delu plaže San Juan. Strupenega ožigalkarja so prvič v zadnjih petih letih opazili tudi v morju ob obali Ibize, pri čemer strokovnjaki opozarjajo, da jih bodo tokovi iz Atlantika, kjer je njihov naravni habitat, v prihodnjih tednih na to območje »dostavili« še mnogo več.

Profimedia
Portugalska ladjica.

Portugalske ladjice, bolj znane pod angleškim imenom »man o’war,« pogosto uvrščajo med meduze, vendar gre dejansko za njim sorodno živalsko vrsto iz reda sifonofor (Siphonophorae). Njihove tudi do 30 metrov dolge lovke so polne spiralnih bodečih cevčic, ki vsebujejo strup, s katerim lahko hitro paralizirajo in ubijejo manjše ribe in rake. Za človeka so redko smrtonosne, vendar predstavljajo veliko nevarnost za otroke, starejše ljudi, astmatike ter ljudi z alergijami.