zaveza

Pivovarji na poti do večje transparentnosti za potrošnike

nn
2. 12. 2021, 14.21
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 14.23
Deli članek:

Člani Združenja Slovenskih pivovarn pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij so podpisali zavezo za prostovoljno navajanje sestavin in informacij o energijski vrednosti piva na embalaži izdelka. Pivovarji so si že nekaj let prizadevali za preglednost na področju podajanja verodostojnih informacij potrošniku v skladu s pričakovanji evropskih inštitucij, civilnodružbenih skupin in potrošnikov.

/
Ob podpisu zaveze.

Na današnjem slovesnem podpisu zaveze pivovarskega sektorja je sodeloval tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki je v nagovoru poudaril: »Ponosen sem, da je tudi ta sektor spoznal, da je povezovanje ena najpomembnejših aktivnosti za dolgoročno stabilnost oz. preživetje. Tega nas je še posebej naučila zadnja kriza, ki je med drugim močno prizadela tudi male pivovarje. S tem podpisom tudi dokazujete, da se zavedate, da niste drug drugemu konkurent, ampak se s ponudbo dopolnjujete. Potrošnik tako dobi, kar potrebuje, tukaj pri nas, od naših proizvajalcev in mu ni treba posegati po tujih.«

Jernej Smolnikar, predsednik Združenja slovenskih pivovarn, je povedal, da se »člani združenja s podpisom zavez zavezujemo, da bomo do konca leta 2022 na vseh svojih izdelkih prostovoljno navajali tudi energijsko vrednost piva.« K pobudi je povabil tudi ostale pivovarje in druge proizvajalce alkoholnih pijač.

Že leta 2012 je v Evropskem parlamentu bila predstavljena evropska pivovarska zaveza, ki je nastala kot prostovoljna pobuda pivovarjev po vsej Evropi, ki sledi podpori Foruma o alkoholu in zdravju EU, za sprejemanje usklajenih in merljivih ukrepov na področju znanja potrošnikov o pivu in njegovem odgovornem uživanju. V Evropi trenutno že več kot 93 % piv navaja sestavine na etiketi, medtem ko okoli 86 % piv že navaja tudi energijsko vrednost piva. V Sloveniji vsi pivovarji že 100 % navajajo sestavine, energijsko vrednost piva pa lahko potrošniki preberejo na vseh izdelkih Pivovarne Laško Union in na etiketah nekaterih manjših slovenskih pivovarjev.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je poudaril pomen pivovarstva v Sloveniji kot gospodarske dejavnosti in pozdravil odgovornost, ki jo sektor sprejema s podpisom zavez.

Na kasnejši skupščini Združenja slovenskih pivovarjev so govorili o načrtih za prihodnost. Združenje si bo še naprej prizadevalo za zagotavljanje učinkovitega poslovnega okolja, pravično obdavčitev in trgovino piva, dvig pozitivnega imidža piva in pivovarjev v Sloveniji in izven ter trajnostno, zeleno, kakovostno in odgovorno proizvodnjo ter trženje piva.