Poslanci se distancirajo

Spet pretres v stranki Desus, Jasniču mandat za povezovanje

G.G./STA
2. 12. 2021, 13.18
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 21.35
Deli članek:

V Desusu skušajo zaustaviti razkroj nekoč uspešne stranke.

Bobo
Predsednik Desusa Ljubo Jasnič ima težave.

V Gorjuši pri Domžalah se je danes sestal svet stranke Desus. Uradno so obravnavali osnutek volilnega programa za nastop na državnozborskih volitvah, reševali pa so tudi nesoglasja znotraj stranke in na relaciji predsedstvo – poslanska skupina.

Trije člani poslanske skupine Desusa, ki so se člani stranke, Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, so medtem na Twitterju sporočili, da se distancirajo od dejanj vodstva stranke na današnji seji. Četrti poslanec Robert Polnar že nekaj ni več član stranke.

Hitro je prišlo do zapleta. Spletni portal N1 poroča, da naj bi nekateri člani sveta stranke želeli razrešiti predsednika sveta Antona Urha, ker po njihovem ne vodi najbolje sej sveta stranke. Urh, ki se je v preteklosti uprl predlogom za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, je zato odstopil. Vodenje seje je nato začasno prevzel njegov namestnik Emil Kumer. Ta je, kot je zvečer pojasnila podpredsednica stranke Julijana Bizjak Mlakar, nato odstopil od vodenja seje, saj je ocenil, da v takšnem vzdušju z njenim vodenjem ne more nadaljevati in je sejo na tej točki želel zaključiti. Ni pa odstopil kot namestnik predsednika sveta stranke. Novi predsednik sveta  je tako Srečko Felix Krope.

Kot je v izjavi za medije po seji sveta stranke pojasnil predsednik DeSUS Ljubo Jasnič, se je ob začetku seje razpravljajo tudi o primernosti vodenja sej sveta stranke. Pri tem je Urh po poročanju Večera Jasniču očital, da ga ni zaščitil oziroma da mu ni izrazil podpore. Jasnič očitke zavrača, pojasnil je, da sta se vse do danes pogovarjala o stranki in nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Po Jasničevih besedah je sicer Urh na današnji seji sam podal odstop in stranki zaželel uspeh na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Zanikal je, da naj bi sicer danes bila na mizi razrešitev Urha, še preden se je ta sam odločil za odstop. Jasnič je zavrnil tudi očitke, da je Urh odločitev sprejel, ker ni bil naklonjen možnosti, da bi svet stranke glasoval o morebitni izključitvi poslancev DeSUS iz stranke. Kot je poudaril Jasnič, lahko poslance iz stranke izključi zgolj matična organizacija, torej občinski odbor.

Svet stranke je sicer na današnji seji sprejel sklep, da predsednika stranke Jasniča pooblastijo za pogovore o morebitnem sodelovanju na volitvah z drugimi političnimi strankami. Največ možnosti za povezovanje Jasnič za zdaj vidi z nepovezanimi poslanci, a poudarja, da je DeSUS samostojna stranka, ki pripravlja lasten volilni program.

"Pooblastilo sem potreboval, da ne bo kakršnihkoli dvomov znotraj stranke, da delam kar koli 'na svojo roko'. Tega ne počnem, do danes sem se pogovarjal z mnogimi, vendar neuradno, zdaj pa se bom začelo pogovarjati tudi uradno," je v izjavi za medije po seji sveta stranke poudaril Jasnič.

"Levo od sredine"

Po Jasničevih besedah so na današnji seji sicer razpravljali o pripravah na državnozborske volitve, ki bodo naslednje leto. Glavna izhodišča so bila predstavitev na terenu, razprava o programu ter kako pristopiti h kandidaturi na volitvah in evidentiranju kandidatov. Pred svetom stranke je o tem razpravljal še izvršni odbor, ki je tudi podal predlog k osnutku programa, je dejal Jasnič. Po njegovih besedah bodo predlog programa stranke najprej posredovali občinskim odborom, ki bodo do konca meseca podali stališča o programu, nato pa bodo v januarju program predstavili tudi javnosti.

Jasnič je ob tem še zatrdil, da je DeSUS trenutno samostojna stranka, saj še niso sklepali nikakršnih povezav, za zdaj pa je po njegovih besedah stališče izvršnega odbora, da bo stranka na volitvah nastopila samostojno, pripravili bodo tudi lasten program. Jasnič sicer ocenjuje, da se stranka glede na članstvo trenutno uvršča nekoliko "levo od sredine".