Nizke temperature

72-letnica trčila v prometni znak, saj zaradi zaledenelih stekel ni videla ceste

P.T.
2. 12. 2021, 13.00
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 13.41
Deli članek:

Voznica osebnega avtomobila, na katerem so bila zaledenela stekla, je zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubila oblast nad vozilom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Novomeški policisti so bili v sredo obveščeni o prometni nesreči v Novem mestu, kjer naj bi voznica osebnega avtomobila trčila v prometno signalizacijo, po nesreči zapustila kraj in z vožnjo po levi ogrožala voznike, ki so pripeljali iz nasprotne smeri. Policisti so kršiteljico izsledili in ugotovili, da so bila na avtu zaledenela stekla, kar je najverjetneje pripomoglo, da je voznika zapeljala s ceste in trčil v prometni znak. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so ji izdali plačilni nalog.

Zaledenela stekla

Policisti v obdobju  nizkih temperatur opozarjajo voznike, da pred vožnjo očistijo vozila. "Z zasneženimi in zaledenelimi stekli voznik gotovo ne bo opazil  pešca, ki prečka cesto ali vozil, ki se vključujejo v promet. V prometu ravnajte odgovorno! V zimskih razmerah se na cesto odpravite le s predpisano zimsko opremo,  zmanjšajte hitrost vožnje, predvsem pa bodite strpni do drugih udeležencev," opozarja policija.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali  ki  bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti  čista,  da  je  vozniku  omogočena normalna vidljivost. Voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila, se za prekršek kaznuje z globo 200 evrov.