frank, evro, denar, bankovec, kredit
Reuters
Švicarji proti univerzalnemu temeljnemu dohodku.

Švicarski volivci so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Končni izidi kažejo, da je proti glasovalo 76,9 odstotka udeležencev referenduma, za pa 23,1 odstotka.

Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka kljub temu govorijo o uspehu. Dosežen rezultat je "mnogo večji od pričakovanega", je povedal eden od pobudnikov Daniel Häni. "Razprava o tem se nadaljuje, tudi na mednarodni ravni," je dodal.

Dobra dva tisočaka vsakomur, a brez pokojnin in socialne pomoči

V skladu z referendumsko pobudo za univerzalni temeljni dohodek, katere zavrnitev so napovedovale že javnomnenjske raziskave, bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov (2263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno - ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Pomemben razlog za zavrnitev te pobude so bili po besedah vodje inštituta Gfs.bern Claudea Longchampa številne nejasnosti in pomisleki glede možnosti financiranja univerzalnega temeljnega dohodka. Po trditvah nasprotnikov predloga bi morala država v ta namen pridobiti dodatnih 150 milijard frankov letno, kar bi bilo mogoče le z zvišanjem davkov.

Za pospešitev azilnih postopkov

Švicarski volivci so danes glasovali tudi o reviziji azilne zakonodaje, s katero naj bi pospešili azilne postopke. Končni izidi kažejo, da so ta predlog sprejeli s 66,8 odstotka podpore.

Večina azilnih postopkov naj bi se v skladu s prenovljenim azilnim zakonom odvijala v novih zveznih centrih, kjer naj bi vsi pristojni usklajevali svoje delo. S tem naj bi postopki stekli hitreje, hkrati pa bi odvrnili tiste migrante, pri katerih ni razlogov za mednarodno zaščito oz. ki imajo predvsem gospodarske motive.

Prenovi azilne zakonodaje je nasprotovala predvsem proti tujcem nastrojena nacionalistična Švicarska ljudska stranka (SVP), ki meni, da bo to le še okrepilo t. i. kulturo dobrodošlice v Švici. Stranko, ki se je sicer odpovedala kampanji za lasten referendum o tem vprašanju, še posebej moti brezplačna pravna pomoč za prosilce za azil, pa tudi predvidena možnost razlastitve občin in zasebnikov za postavitev zveznih centrov.

Švicarji so danes s 62,4 odstotka podpore soglašali tudi s posodobitvijo zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, s čimer so staršem v določenih primerih omogočili predhodno diagnosticiranje zarodkov.Ž

Rezultati referendumov so v Švici zavezujoči.