Kot je pravosodni minister Maas dejal v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Bild, v svojih 20 letih v politiki še nikoli ni izkusil "toliko brutalnosti kot danes". "Veliko od tega, kar pride, je tako ogabno, da tega sploh ne morem jemati osebno. Sploh me več ne gane," je povedal v intervjuju. "Kar je zapisano in poslano, je pomilovanja vredno in polno sovraštva," je dodal in pojasnil, da je prejel "smrtne grožnje s krajem, datumom in časom".

Povedal je tudi, da je nekdo v poštni nabiralnik pred njegovim zasebnim stanovanjem poslal celo naboj. Po njegovih ocenah za tem stojijo skrajni desničarji. "V prvi vrsti Pegida, AfD, NPD in ostalo, kar vse obstaja na desnem boku. To je tudi sicer tisti del družbe, ki se napaja s sovraštvom do tujcev in rasizmom," je dejal.

Predstavnik Zelenih Cem Ozdemir je zaradi groženj s smrtjo pod policijskim nadzorom. "Navajeni smo na zmerjanje in žalitve, nikoli pa še nismo bili priča tolikim grožnjam s smrtjo," je za današnjo izdajo časnika Die Welt povedal vodja Ozdemirjeve pisarne Marc Berthold. Ozdemir je ob tem povedal, da desničarski skrajneži niso samo Nemci. "Na žalost so tudi v Turčiji in med nemškimi Turki," je dejal.

Na udaru skrajnežev je še posebej od četrtka, ko je spodnji dom nemškega parlamenta sprejel resolucijo, v kateri je priznal genocid nad Armenci v Otomanskem cesarstvu med prvo svetovno vojno. Ankara takšni razlagi zgodovine odločno nasprotuje.