Poseben pristop

Kitajske migrante v lepih oblekah in luksuznih avtih, tudi preko Slovenije, "švercali" v Italijo

J.V.
27. 6. 2024, 08.35
Posodobljeno: 27. 6. 2024, 08.40
Deli članek:

Tihotapci so migrante lepo oblekli in posadili v prestižne avtomobile, ki so jih vozili kitajski državljani, ki so že leta živeli v Italiji in so tekoče govorili italijansko, ob prihodu pa so jim zasegli potne liste in jih obravnavali kot sužnje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Italijanska policija je razbila kitajsko tihotapsko mrežo, ki je z luksuznimi avtomobili tihotapila kitajske državljane v Italijo. Tihotapci so migrante lepo oblekli in posadili v prestižne avtomobile, ki so jih vozili kitajski državljani, ki so že leta živeli v Italiji in so tekoče govorili italijansko, ob prihodu pa so jim zasegli potne liste in jih obravnavali kot sužnje, poroča Guardian.

Rdeča luč je zagorela na slovensko-italijanski meji

Preiskovalci so na združbo postali pozorni potem, ko so aprila med rutinsko kontrolo na slovensko-italijanski meji ustavili kitajskega državljana, ki je v avtu prevažal štiri kitajske migrante brez ustreznih dokumentov. Preiskava je potem razkrila celotno kriminalno mrežo; Kitajci so bili v majhnih skupinah prepeljani do zunanjih meja EU, večinoma v Srbijo. Od tam so jih z luksuznimi avtomobili vozili skozi BiH, Hrvaško in Slovenijo do italijanske meje.

Med žrtvami veliko žensk in nekaj mladoletnikov

Ob prihodu v Italijo so jih nastanili v "varni hiši" v okolici Benetk, jim pobrali potne liste in od takrat naprej so bili izpostavljeni sodobnemu suženjstvu, ali v Italiji ali v drugih državah članicah EU, največkrat v Franciji in Španiji, dokler ni bil poplačan dolg, ki je nastal med potjo. Italijanska policija je v zaključnih akcijah aretirala devet članov preprodajalske mreže in identificirala 77 žrtev, med njimi veliko tudi žensk in nekaj mladoletnikov.