'Royal Romance'

Hrvaška policija vdrla na luksuzno jahto Putinovega prijatelja in zaveznika

J.V.
24. 5. 2024, 11.50
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 13.09
Deli članek:

Luksuzna jahta ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki so jo Hrvati na zahtevo Ukrajine zaplenili, se je spet znašla v središču pozornosti.

Arma
Jahta Royal Romance je vredni približno 200.000 milijonov evrov.

Jahta 'Royal Romance' v lasti ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, dobrega prijatelja in zaveznika ruskega predsednika Vladimira Putina, ki je bila na Hrvaškem marca 2022 zaplenjena s sodno odločbo na zahtevo Ukrajine, je znova v središču pozornosti. Policija je namreč včeraj vdrla v 92 metrov dolgo luksuzno barko, poroča Dalmatinski portal. Jahta, vredna 200 milijonov evrov, je sicer privezana v pristanišču na območju Trogirja z izrečenim ukrepom prepovedi plovbe, zaradi česar je pod nadzorom splitske luške kapitanije. Nihče od članov posadke ni bil aretiran, so pa policisti na jahti našli tuje državljane, za katere trenutno v skladu z zakonom o tujcih poteka postopek preverjanja zakonitosti in namena bivanja na Hrvaškem.

Medtem se je oglasila odvetniška pisarna, ki trdi, da je že pred vojno v Ukrajini prišlo do menjave lastništva in da jahta ni več last Medvedčuka, temveč ruskega poslovneža Alekseja Inkina, ki ni pod sankcijami Zahoda, poroča Dalmatinski portal.

Profimedia
Ukrajinski oligar Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je pred rusko invazijo veljal za Putinovega človeka v Kijevu, njegova stranka Opozijska platforma, preden so jo marca 2022 prepovedali, pa je imela v ukrajinskem parlamentu trideset poslancev. Ukrajinske oblasti so ga aretirale hitro po pričetku vojne, vmes jim je pobegnil iz hišnega pripora, a so ga spet prijeli in pozneje izmenjali za 200 ukrajinskih vojnih ujetnikov, med katerimi so bili tudi razvpiti pripadniki bataljona Azov, ki jih je ruska vojska zajela med okupacijo Mariupolja. Medvedčuk je bil eden najbogatejših Ukrajincev in trden podpornik ruskih interesov v Ukrajini. Po izobrazbi je odvetnik, v ukrajinski politični smetani pa je prisoten vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja.