Zaseg

Luksuzna jahta ukrajinskega oligarha in Putinovega prijatelja v rokah Ukrajine

S.R.
15. 5. 2024, 22.21
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 22.28
Deli članek:

Jahta Viktorja Medvedčuka, tesnega zaveznika, celo družinskega prijatelja Vladimirja Putina, je tudi uradno prešla v roke ukrajinske države.

Arma
Jahta Royal Romance je vredni približno 200.000 milijonov evrov.

92-metrska jahta z imenom Royal Romance je od 15. maja uradno v lasti ukrajinske države, je v sredo potrdila ukrajinska agencija za izterjavo in upravljanje premoženja (Arma). Gre za posebno vejo ukrajinske vlade, zadolženo za iskanje, sledenje in upravljanje premoženja, pridobljenega s korupcijo. Jahta je bila v lasti ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki so ga ukrajinske oblasti aretirale kmalu po začetku ruske invazije. Vredna je približno 200 milijonov evrov, že marca 2022 pa so jo na podlagi sankcij, ki jih je zoper Medvedčuka uvedla Evropska unija, zasegle hrvaške oblasti. »Gre za zgodovinski trenutek za našo državo,« je naznanil vodja ukrajinske službe za pomorski in rečni promet Jevgenij Ihnatenko. Pojasnil je, da se je prvič v zgodovini Ukrajine zgodilo, da so zaseženo lastnino, ki se je nahajala v tujini, prepisali na državo. Jahto bodo prodali, dobiček pa bo šel v proračunsko malho, je še naznanil.

Profimedia
Viktor Medvedchuk je zdaj na varnem v Rusiji.

Medvedčuk je pred rusko invazijo veljal za Putinovega človeka v Kijevu, njegova stranka Opozijska platforma, preden so jo marca 2022 prepovedali, pa je imela v ukrajinskem parlamentu trideset poslancev. Ukrajinski organi pregona so ga, potem ko je pobegnil iz hišnega pripora, aretirali, a ga je Kijev poznej izmenjal za 200 ukrajinskih vojnih ujetnikov, med katerimi so bili tudi razvpiti pripadniki bataljona Azov, ki jih je ruska vojska zajela med okupacijo Mariupolja. Medvedčuk je bil eden najbogatejših Ukrajincev in trden podpornik ruskih interesov v Ukrajini. Po izobrazbi je odvetnik, v ukrajinski politični smetani pa je prisoten vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja.