Magomed Daudov

Tesen zaveznik Ramzana Kadirova presenetil z odstopom

R.T.
15. 5. 2024, 20.10
Deli članek:

Magomed Daudov, tesen zaveznik čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, je danes nepričakovano odstopil z mesta predsednika čečenskega parlamenta.

Profimedia
Magomed Daudov

Čečenski politik in vojaški poveljnik Magomed Daudov je na presenečenje mnogih po kar devetih letih na položaju predsednika čečenskega parlamenta danes naznanil svoj odstop. Daudov, ki je po Ramzanu Kadirovu eden najvplivnejših čečenskih politikov, razlogov za odstop ni pojasnil, a je dejal, da se je za to odločil po »srečanju s čečenskim voditeljem Ramzanom Kadirovom.«

44-letni Daudov je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so Čečeni v želji po odcepitvi z Rusi bili dve krvavi vojni, kot najstnik sprva del uporniškega gibanja, a je nato prestopil na rusko stran. Ahmad Kadirov, oče Ramzana Kadirova, je takrat čečenskim upornikom, ki bi zamenjali stran, obljubil pomilostitev. Daudov si je pozneje prislužil celo odlikovanje heroj Rusije, postal pa je tudi desna roka Ramzana Kadirova. Predsednik čečenskega parlamenta je postal leta 2015. Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je pred leti Daudova obtožila, da je med čečenskim pogromom nad geji celo sam nadziral mučenje ugrabljenih mlajših moških.

Ali je njegov odstop povezan z domnevno slabim zdravstvenim stanjem Ramzana Kadirova, o čemer je nedavno poročal celo priznan ruski časnik Novaya Gazeta, zaenkrat ni znano.