Več mrtvih in ranjenih

Obsežen plaz na Papui Novi Gvineji zasul več vasi, "naravna katastrofa brez primere"

D.K./STA
24. 5. 2024, 10.28
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 14.03
Deli članek:

Na Papui Novi Gvineji se je davi sprožil obsežen zemeljski plaz, ki naj bi prizadel najmanj šest odročnih vasi v provinci Enga, približno 600 kilometrov od prestolnice Port Moresby. Oblasti se bojijo, da je plaz zasul več sto ljudi. Doslej so sicer našli le tri trupla.

Posnetek zaslona Twitter
Obsežen plaz na Papui Novi Gvineji zasul več vasi

Guverner prizadete province Peter Ipatas je potrdil, da se je sprožil obsežen plaz, v katerem so ljudje izgubili življenja in imetje. Plaz je po njegovih besedah prizadel najmanj šest vasi, potem ko se je z gore Mungalo odtrgala ogromna količina zemlje. Stanje na terenu je opisal kot naravno katastrofo brez primere, ki je povzročila ogromno škodo.

Na teren so se takoj odpravile interventne skupine zdravnikov, vojakov, policije in agencij Združenih narodov, da bi ocenile škodo in oskrbele poškodovane. V pripravljenosti sta tudi otoška podružnica Rdečega križa in mednarodna humanitarna organizacija CARE.

Doslej so našli tri trupla, oblasti pa se bojijo, da je zasutih še več sto ljudi. Po oceni vodje lokalnega združenja za razvoj Vincenta Pyatija je namreč plaz zasul več kot sto hiš. "Koliko ljudi je bilo v hišah, še ne vemo," je dejal.

Točni podatki o številu žrtev naj bi bili sicer znani šele v nekaj dneh ali tednih. Prizadeto območje je tako odročno, da je do njega mogoče priti skorajda izključno po zraku.

Predsednik papuanske vladeJames Marapeje svojcem umrlih izrekel sožalje in napovedal, da bo na pomoč pri odpravljanju posledic plazu napotil civilno zaščito in vojsko. Pomoč je ponudila tudi Avstralija.

Območje, kjer se je sprožil plaz, sicer leži južno od ekvatorja, kjer so pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.