Po avgustovski ujmi

Z zamudo končno stekla sanacija Nužijevega plazu

D.K.
24. 5. 2024, 11.12
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 20.00
Deli članek:

Pred dnevi so stekla sanacijska dela pri Nužijevem plazu, ki vse od ujme 4. avgusta lani omejuje in tudi ustavlja promet po državni cesti med Prevaljami in Mežico. Pristojni so po več mesecih obljub le zavihali rokave, še pred tem pa se je na lastno pest lotil del in s tem preprečil še večje težave kar eden od domačinov, Štefan Erjavec.

FB Koroška Čveka
Nužijev plaz

Kot smo že večkrat poročali, so lanske katastrofalne poplave opustošile tudi Koroško, kjer prebivalci še vedno upajo, da bodo lahko enkrat le nazdravili zaključku sanacijskih del, ki po njihovem mnenju poteka prepočasi. Med številnimi prizadetimi območji je tudi cesta med Prevaljami in Mežico, ki jo ogroža Nužijev plaz, kjer pa se kljub številnim obljubam pristojnih, še vedno ni kaj dosti premaknilo.

Na glavni cesti, ki povezuje Prevalje in Mežico, kjer je promet že vse od avgustovske ujme, po kateri je bila cesta zaradi nanosov s plazu več dni zaprta, vse od takrat pa nanose na cesto prinaša ob vsakem malo večjem deževju, oviran in že več mesecev urejen izmenično enosmerno, so z več kot dvomesečno zamudo le stekla sanacijska dela. 

Postopek sanacije spodnjega dela hudourniških grap, ki so v območju državne ceste, vodi direkcija za infrastrukturo, ki je že za februar napovedala začetek dvofazne sanacije in sprva tudi načrtovala popolno zaporo te pomembne ceste skozi Mežiško dolino, kar je razburilo tako prebivalce kot župane in gospodarstvenike. Nakar so njihovemu nasprotovanju na direkciji le prisluhnili in se odločili, da bo promet tudi ob sanaciji potekal izmenično enosmerno.

Direkcija za infrastrukturo je 15. januarja na svojih straneh zapisala, da vodi postopek pridobivanja projektne dokumentacije za sanacijo spodnjega dela hudourniških grap, ki so v območju državne ceste R2-425, odsek 1265 Poljana–Šentvid v km 1,250 (Nužijev plaz), ki bo omogočala nemoteno prevoznost, to pomeni dvosmerni promet v območju plazu.

Predvidena je sanacija v dveh fazah.

V pripravi je izvedbeni načrt prve faze, ki vključuje dimenzioniranje in določitev pogojev za izgradnjo stranskih masivnih kamnito betonskih zidov, tlakovane podlage prepusta, ležišč za prosto ležeče plošče ter statični izračun in delavniški načrti za izdelavo prefabriciranih plošč, prestavitev vodovoda in optičnega omrežja ter sistema za alarmiranje ob pomiku plazišča. Vgradnja prefabriciranih plošč je možna 30 dni od izdelave. Glede na navedeno je začetek del na terenu predviden konec februarja. Dela prve faze pa bodo zaključena predvidoma v začetku maja. Druga faza sanacije zajema utrditev brežin dveh hudourniških grap in postavitev dveh mrežnih pregrad. V teku je izdelava izvedbenega načrta za sanacijo hudourniških grap. Izvedba te faze je predvidena po zaključku prve faze (maja letos) in bo zaključena predvidoma v 90 dnevih, so sredi januarja pojasnili pri direkciji. V času del so predvidene občasne polovične zapore ceste zaradi dovoza in odvoza materialov, so dodali. 

"Po izvedbi prve faze sanacijskih del bo ob normalnih vremenskih pogojih zagotovljena zadostna pretočnost materiala (blatnih tokov) skozi prepust v Mežo. Po zaključku druge faze pa bosta v primerih ekstremnih vremenskih pogojev mrežni pregradi zadržali presežne količine materiala (katere prepust ne bi mogel prevajati), hkrati pa bo zavarovan tudi stanovanjski objekt," so še navedli januarja.

Izvajalec del je podjetje VOC, ki je po poročanju časnika Večer v začetku maja ocenilo, da bo nujen golosek preko 150 kubičnih metrov drevja, da bi sploh lahko začeli delati kanal. To bi se že moralo delati, če ne bi bilo sečnje, je ob tem za Večer povedal župan Mežice Mark Maze. Kot nam je danes potrdil Maze, je bil ta del že izveden, in sicer je bilo treba posekati približno 170 kubičnih metrov drevja.

Mežiški župan upa, da bo sanacija končana do zime

Kot je še pisal Večer v začetku maja, pa je sanacija plazu v pristojnosti ministrstva za naravne vire in prostor, kjer še pripravljajo projektno dokumentacijo. "Tam pride 'berlinska', 8 metrov visoka stena nad hišo, a najprej morajo narediti vrtine, da vidijo, kako globok je plaz, nato odvodnjavanje. Gospod Erjavec je za zdaj to uredil kar na svojo roko, če ne, bi bile težave že zdaj. Sam je izkopal in položil alkaten cevi, da je speljal vodo vstran," je takrat za Večer pojasnil Maze.

Vendar to še ne pomeni, da bo promet že lahko stekel v obe smeri. Večer namreč navaja, da ko bodo končani kanal in prepusti, promet še vedno ne bo dvosmeren, ker je pred Torčevo žago odtrgalo pol ceste, kje bo po informacijah ministrice Alenke Bratušek izbrani izvajalec Slemenšek zgradil kamnito zložbo in cesto. Mežiški župan ob tem upa, da bi se vse lahko zgodilo do zime.

Pri tem naj še spomnimo, da je vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, ki si je plaz v zadnjih mesecih ogledal že večkrat, v začetku leta v zvezi z Nužijevim plazom izrazil zadovoljstvo, da so pristojni našli rešitev, da bo v času omenjenih sanacijskih del, ki sodijo pod okrilje direkcije, cesta prevozna. Povedal je tudi, da je na njihovo pobudo in zahtevo bila sprožena tudi aktivnost začetka sanacije plazu. Gre za kratkoročne ukrepe, bodo pa v prihodnje potrebne še nekatere raziskave, na podlagi katerih se bodo odločali, kako plaz dolgoročno in celovito sanirati.