Oškodovanje upnikov

Rok Snežič, njegov dedek, rodbina Attems in avstrijski šilingi

S.R./STA
9. 4. 2024, 14.19
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 14.19
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje davčnemu doktorju Roku Snežiču, ki mu očitajo oškodovanje upnikov. Sodišče je danes kot pričo zaslišalo Johannesa Attemsa, člana rodbine Attems.

Andrej Petelinšek
Rok Snežič

Specializirano državno tožilstvo Snežiču očita oškodovanje upnikov zaradi prijave terjatve zdaj že pokojne babice v postopku svojega osebnega stečaja, s čimer naj bi Finančno upravo RS (Furs) oškodoval za 150.000 evrov. Z babico naj bi sklenil posojilno pogodbo v višini 400.000 evrov, babica pa je nato to posojilo prijavila kot terjatev v Snežičevem osebnem stečaju ter jo dobila delno poplačano s prodajo nepremičnin v stečajnem postopku. Tožilstvo je prepričano, da je bila posojilna pogodba med Snežičem in babico Marijo Juvan fiktivna, z njenim poplačilom pa je bil oškodovan Furs, saj naj bi ga prehitela in pred njimi vpisala hipoteke na Snežičevo premoženje. Prav zato je bila prva poplačana v stečaju in je dobila večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja.

Snežičevega dedka osebno ni poznal

Na mariborskem sodišču so danes prek videokonference kot pričo zaslišali Johannesa Attemsa. Snežičeva obramba namreč trdi, da je Snežičev dedek Ivan Juvan pridobil premoženje tudi s cenitvami gozdov, med drugim za rodbino Attems. Johannes Attems je po videokonferenci z Dunaja povedal, da se je sam za priimek Juvan prvič zavzel, ko je slišal o sodnem postopku zoper Roka Snežiča. Potem je razmišljal in se spomnil, da je njihova družina v letih 1993 in 1994 sodelovala z več strokovnjaki, da bi dobila okvirne ocene vrednosti gozdov, ki so bili predmet denacionalizacijskih postopkov. Dopušča, da je bil med njimi Juvan, saj so bili med temi strokovnjaki tudi upokojeni sodelavci pristojnih služb za upravljanje gozdov v Sloveniji.

Postopke je sicer vodil takratni odvetnik rodbine Marko Fink, ki je zdaj že pokojen. Attems je poudaril, da uradnih ocen premoženja takrat še niso potrebovali, so pa po njegovem prepričanju zagotovo plačali vse, kar so naročili. Ta dokumentacija po njegovih ocenah ne obstaja več, je pa na prošnjo obtoženega obljubil, da bo pregledal arhiv in ob morebitni najdbi kakšnega potrdila o nakazilih ta naknadno poslal sodišču.

Povedal je še, da so Attemsovi verjetno plačevali takšna strokovna mnenja tako prek bančnih nakazil kot v gotovini, naj pa ne bi šlo za visoke zneske, po njegovih ocenah so stala od 4000 do 7000 avstrijskih šilingov.

Ne spomni se, da bi imela osebni kontakt

V nadaljevanju današnjega naroka je pričala sodnica Nevenka Đebi, ki je obravnavala osebni stečaj Snežiča. Kot je dejala, je postopek tekel skladno z zakonom. Pojasnila je še, da postopek poteka listinsko, torej ni zaslišanj in obravnav, zato se ne spomni, da bi imela osebni kontakt z obtoženim. Komuniciranje namreč poteka prek stečajnega upravitelja, katerega predlogu je v tej zadevi sledila, podrobnosti pa se ne spomni.

Danes je bilo predvideno še zaslišanje nekdanjega Snežičevega poslovnega partnerja Nenada Đukića, a je ta poslal sodišču dopis, da se obravnave ne bo udeležil, saj da nima kaj povedati. Ko mu je sodišče odgovorilo, da je odziv na vabilo obvezen, pa je navedel, da ne more na pričanje, ker je v tujini. Sodišče ga pričakuje na naslednjem naroku 20. aprila.