Načrt državnega udara

Z ladjo so želeli na obisk k Putinu, da bi jim pomagal pri strmoglavljenju nemške vlade

S.R.
9. 4. 2024, 13.48
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 13.49
Deli članek:

Državno tožilstvo v Hamburgu je vložilo obtožnico zoper 66-letnega moškega, ki mu očitajo podpiranje teroristične organizacije in poskus državnega udara.

Profimedia
Nemški Zvezni urad za zaščito ustave v Kölnu.

Gre za podpornika skupine »Združeni patrioti,« veje razvpitega skrajno desnega gibanja Reichsbürger. Glede na obtožnico so člani skupine načrtovali strmoglavljenje nemških oblasti, pri čemer naj bi za svoje načrte poskušali pridobiti rusko pomoč. Policisti so 66-letnika aretiral lanskega novembra, v skupini pa naj bi deloval najmanj od leta 2022.

Pripadniki gibanja Reichsbürger ne priznavajo Zvezne republike Nemčije, ki je vzniknila po drugi svetovni vojni, njene zakonodaje ali njenih institucij, poroča nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle. Enako velja za skupino združenih patriotov, ki si po navedbah tožilstva želi »liberalno demokracijo Zvezne republike Nemčije nadomestiti z avtoritarnim sistemom vladanja pod ustavo nemškega rajha iz leta 1871.« Da je zadeva še bolj bizarna, kažejo nekateri njihovi domnevni načrti. Člani in podporniki skupine naj bi med drugim skovali načrt, v skladu s katerim bi z ladjo vpluli v ruske teritorialne vode in se tam srečali z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Od njega naj bi želeli izprositi vojaško in politično pomoč pri ustanovitvi nove države.

Po navedbah tožilstva je 66-letnik upravljal z več računi na Telegramu, ki so bili vsi osredotočeni na pozive k vrnitvi ustave drugega nemškega rajha. Na začetku leta 2022, tako tožilstvo, so z njim stopili v stik člani združenih patriotov in mu predstavili načrte, nad katerimi je bil navdušen, nakar se je začel udeleževati njihovih sestankov. Grozi mu do deset let zapora.