Izziv Polni zagona

Znova pobuda za kolesarjenje v službo, v izzivu sodeluje že več kot 400 kolesarjev

D.K./STA
9. 4. 2024, 13.53
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 13.57
Deli članek:

Kolesarski izziv Polni zagona, ki ga tretjič prirejajo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Inštitut za politike prostora in Urbanistični inštitut, udeležence spodbuja h kolesarjenju v službo in manjši odvisnosti od avtomobilov. V njem lahko sodelujejo in tekmujejo kolektivi do šest oseb ali posamezniki, trajal pa bo do 26. maja.

S.R.
Državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl, veleposlanik Nizozemske Johan Verboom, Nela Halilović z Inštituta za politike prostora

Izziv Polni zagona, ki se je začel v ponedeljek in bo trajal prihodnjih sedem tednov, je po navedbah koordinatorjev namenjen spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad. V izzivu lahko sodelujejo ekipe več sodelavcev ali posamezniki, ki se z dnevnim beleženjem kilometrov, ki jih prevozijo na poti v službo, potegujejo za nagrade, so na današnji konferenci v Ljubljani izpostavili koordinatorji.

Sodelovanje v izzivu je mogoče preko spletne strani Polnizagona, po slabem dnevu trajanja pa v izzivu sodeluje več kot 400 kolesarjev.

Kolesarjenje v službo je po navedbah koordinatorjev način zmanjševanja odvisnosti od avtomobilov, ki je "eden največjih razlogov za podnebne spremembe, zaradi česar je nujno, da se ljudje začnemo zanašati na bolj trajnostne načine prevoza". S tem ne bo manjši le ogljični odtis, temveč bo dnevno kolesarjenje v službo blagodejno vplivalo tudi na zdravje, so opozorili. Ministrstvo in inštituta z izzivom stremijo tudi k razbremenjevanju urbanih središč, kjer parkirna mesta še vedno zasedajo prevelike površine.

Državni sekretar na ministrstvu Uroš Vajgl je dejal, da se je prvih dveh izzivov udeležilo 1600 kolesarjev, ki so skupaj prekolesarili več kot 300.000 kilometrov, a čimer so "prihranili okoli 50 ton ogljikovega dioksida, kar je približno toliko, kolikor bi sicer privarčevali, če bi posadili 2000 dreves". Vajgl je spomnil na nacionalno kolesarsko konferenco, ki bo potekala 3. junija, posvečena pa bo ravno vsakdanjemu kolesarjenju na delovno mesto.

Izziv Polni zagona je z donacijo treh koles v nacionalnih barvah, za katera se potegujejo sodelujoči v izzivu, podprlo nizozemsko veleposlaništvo. Nizozemski veleposlanik v Sloveniji Johan Verboom je opozoril na pomembnost zmanjševanja odvisnosti od avtomobilov predvsem pri vožnji na krajše razdalje, ki so za okolje najbolj obremenjujoče in jih je zelo enostavno prevoziti s kolesom. Ob tem je poudaril, da ga veseli, da sta "Slovenija in Nizozemska na istem čolnu na poti do podnebne nevtralnosti".

Snovalka izziva Nela Halilović iz Inštituta za politike prostora pa je izpostavila, da je izziv Polni zagona priložnost za povezovanje v skupine do šest ljudi, ki lahko eden na drugega pozitivno vplivajo in s "skupnimi močmi ne naredijo nekaj dobrega le zase, temveč tudi za okolje in prostor".

V sklopu izziva bodo v različnih mestih po Sloveniji v času trajanja akcije na voljo premične kolesarske popravljalnice, kjer bodo lahko zainteresirani brezplačno popravili svoja kolesa.