Preiskava v teku

Iz Palače Srbije ukradli več tisoč državnih odlikovanj

J.V.
15. 3. 2024, 20.50
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 21.21
Deli članek:

V Palači Srbije je Josip Broz Tito gostil največje svetovne voditelje, od ameriških predsednikov Richarda Nixona in Geralda Forda do ruskih voditeljev Nikite Hruščova in Leonida Brežnjeva.

Wikimedia
V Palači Srbije je Tito gostil največje svetovne voditelje.

V obsežni kriminalistični akciji so v Srbiji odvzeli prostost osmim osebam, ki jih sumijo, da so "oropali" desni trakt Palače Srbije v Novem Beogradu in iz njega odnesli 43 tisoč državnih odlikovanj "izjemno visoke vrednosti", poroča Nova. Osumljenci so stari od 44 do 65 let, dva vpletena pa še iščejo. Aretirane so že zaslišali, vsi so podali svoje zagovore, nihče se ni branil z molkom, za tri je tožilstvo podalo predlog za pripor.

V Palači Srbije je Josip Broz Tito gostil največje svetovne voditelje, od ameriških predsednikov Richarda Nixona in Geralda Forda do ruskih voditeljev Nikite Hruščova in Leonida Brežnjeva. Vsaka od nekdanjih jugoslovanskih republik je imela svoj lastni salon, osrednja soba pa se je imenovala avla Jugoslavije. Pohištvo in preproge so bili narejeni po meri, slike in mozaiki pa so bili delo nekaterih najvidnejših umetnikov tistega časa.