Kriminalistična preiskava

21-letni državljan Srbije, ki je neprijavljen bival na območju Maribora, osumljen več ropov

D.K.
11. 3. 2024, 14.37
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 14.59
Deli članek:

Mariborski policisti so uspešno preiskali več kaznivih dejanj ropov.

Pu Maribor
Med novembrom lanskega leta in februarjem letos je bilo v Mariboru izvršenih več kaznivih dejanj ropov bencinskih servisov, pri čemer sta bila uporabljena nož in imitacija pištole.

Kot so danes sporočili iz Policijske uprave (PU) Maribor, so mariborski policisti so uspešno preiskali več kaznivih dejanj ropov, ki so jih obravnavali med novembrom in februarjem letos. »Z intenzivno kriminalistično preiskavo in usmerjenimi aktivnostmi policistov ter z različnimi oblikami policijskega dela smo uspeli identificirati dva moška, ki ju utemeljeno sumimo, da sta izvršila pet ropov na območju Maribora,« so pojasnili.

Med novembrom lanskega leta in februarjem letos je bilo v Mariboru izvršenih več kaznivih dejanj ropov bencinskih servisov, pri čemer sta bila uporabljena nož in imitacija pištole.

V okviru intenzivne kriminalistične preiskave je policistom uspelo identificirati osumljenca, oz. utemeljiti razloge za sum, da je najmanj petih kaznivih dejanj osumljen 21-letni državljan Srbije, ki je neprijavljen prebival na območju Maribora, prav tako pa je bil identificiran tudi sostorilec, sicer 21-letni državljan Slovenije, stanujoč v okolici Maribora, s katerim sta izvršila enega izmed ropov konec lanskega leta.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru so pri osumljencih opravili hišno preiskavo in pri tem zasegli oblačila ter druge predmete, za katere sumijo, da sta jih uporabljala pri izvrševanju navedenih kaznivih dejanj.

21-letni državljan Srbije, ki je bil za istovrstno kaznivo dejanje v tujini že obravnavan, je bil 6. marca 2024, s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njega odredil pripor. 

Za kaznivo dejanje ropa, ki ga storita dve ali več oseb, ki so se združile zato, da bi ropale, po 206. čl. Kazenskega zakonika (KZ-1), je predpisana zaporna kazen od treh do petnajstih let, za temeljno obliko kaznivega dejanja po I. odst. 206. člena istega zakona pa zaporna kazen od enega do desetih let.