Iskalna akcija

Tragedija v Alpah: Našli pet trupel, med pogrešanimi trije bratje in njihova sorodnika

S.R.
11. 3. 2024, 07.06
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 07.09
Deli članek:

Iskalna akcija za od sobote pogrešanimi turnimi smučarji v švicarskih Alpah se je zaključila na najbolj tragičen možen način. Do včerajšnjega večera so našli pet trupel.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V soboto je v Peninskih Alpah na območju švicarskega Zermatta izginilo šest turnih smučarjev. Vse od takrat je tam potekala obsežna iskalna akcija.

Skupina, sestavljena iz treh gorskih reševalcev in policista, ki so jo včeraj v večernih urah s helikopterjem odložili na območju gore Dent Blanche, je le nekaj ur pozneje naznanila, da so naleteli na pet od šestih pogrešanih smučarjev, nihče med njimi pa ne kaže znakov življenja. Da je tragedija še večja, se je med smučarji nahajalo pet članov iste družine iz švicarskega kantona Valais, in sicer trije bratje ter njihova stric in bratranec. Šesti pogrešani je njihov prijatelj iz kantona Fribourg. Gre za osebe, stare od 21 do 58 let. Zaenkrat še ni znano, kdo od te skupine je še vedno pogrešan.

Gorske reševalce je v soboto popoldne na dogajanje opozoril eden od svojcev pogrešanih. Ta je bil zaskrbljen, ko se skupina s približno 3500 metrov visoke gore Tete Blanche ni vrnila v dolino. Sprva so iskanje oteževale zahtevne razmere, saj se zaradi neurja in močnega sneženja gori niso uspeli približati s helikopterji, gorskim reševalcem, ki so se v goro podali peš, pa so grozili snežni plazovi. Kot je pojasnil vodja gorske reševalne službe v Zermattu Anjan Truffer, so bile v soboto tekom dneva vremenske razmere še dobre, a »smo vedeli, da se bodo ponoči poslabšale. Ujelo jih je neurje.«