Sodba je pravnomočna.

Žarko Gorenjc ženo zadavil s pasom kopalnega plašča, sodišče mu je zdaj znižalo kazen za dve leti

D.K./STA
8. 3. 2024, 09.31
Posodobljeno: 8. 3. 2024, 09.32
Deli članek:

Višje sodišče je v četrtek potrdilo obsodilno sodbo 45-letnemu Žarku Gorenjcu za umor žene marca 2021 v domači hiši v bližini Grosupljega, mu je pa prvotno kazen prvostopenjskega sodišča s 23 znižalo na 21 let zapora. Sodba je tako pravnomočna.

Svet24
Žarko Gorenjc, predobravnavni narok.

Tožilstvo je Gorenjcu očitalo, da je 36-letno ženo umoril v domači hiši, v Dolah na Polici, ko ga je ta po letih psihičnega, fizičnega in spolnega nasilja hotela zapustiti. Gorenjc je najprej iz omare v predsobi s kopalnega plašča vzel pas, nato pa z njim začel daviti ženo.  Do trenutka, dokler ni izgubila zavesti in nato tudi umrla, je trajalo od 70 do 100 sekund. Nakar jo je 12 ur pustil mrtvo in zvezano ležati na postelji. Kasneje naj bi se v družbi očeta prijavil sam in se predal policiji.

Februarja lani ga je sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani spoznal krivega umora iz nizkotnih nagibov in mu izrekel zaporno kazen v višini 23 let.

Na odločitev sta se pritožila tako obramba, ta je zatrjevala, da je bil Gorenjc v času umora neprišteven, kot tožilstvo, ki je sicer zahtevalo 28 let zaporne kazni. 

Novembra lani je Višje sodišče v Ljubljani pritožbe obravnavalo na javni seji. Senat je pri tem odločil, da bodo sami opravili obravnavo in na njej zaslišali več izvedencev, tudi izvedenko iz tujine. V četrtek je sodni senat izrekel obsodilno sodbo, pri tem pa prvotno kazen znižal za dve leti. Gorenjcu je do nastopa kazni tudi podaljšal pripor.