Sledila je aretacija

Na letališču ustavili šest potnikov, policisti zgroženi, ko so odkrili, kaj tihotapijo

D.K.
8. 3. 2024, 07.19
Posodobljeno: 8. 3. 2024, 11.35
Deli članek:

Potovanje se je za skupino Indijcev predčasno končalo. Po pregledu prtljage so vseh šest pridržali.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V prtljagi je bilo vse, bolje rečeno vsi - en sulaweski drevesni vrečar (Ailurops ursinus), rdeča panda, papiga in tamarin. Vse so odkrili na Tajskem, v prtljagi skupine Indijcev, ki so nameravali odpotovati v Mumbaj. Na letališču pa so jim načrte prekrižali. Po pregledu prtljage so vseh šest aretirali.

Odkrili so namreč, da te živali niso bile edine. V prtljažniku so trgovci z divjimi živalmi skrivali kar 86 živali, med njimi tudi kače in kuščarji. Zakaj so ti "geniji" mislili, da se bodo s toliko živalmi lahko vkrcali na letalo, ni znano. A na srečo jim ni uspelo, saj je popolnoma jasno, da so bile živali namenjene nezakoniti trgovini, kar pomeni, da bi verjetno končale v groznih pogojih.

Tako so končali za rešetkami, živali pa so jim odvzeli in poslali v začasno oskrbo organizacijam, ki skrbijo za te vrste divjih bitij, dokler ne bo znana njihova končna usoda. V vsakem primeru bodo nekatere spuščene v divjino, druge pa, če se oceni, da ne morejo preživeti same, ostanejo pod človeško oskrbo.

Sicer pa, kot ocenjujejo strokovnjaki, se letno v ilegalni trgovini z divjimi vrstami ustvari promet do 199 milijard dolarjev