Gaza

Pomoč po zraku je kaplja v morje

A.S./STA
8. 3. 2024, 08.44
Posodobljeno: 8. 3. 2024, 08.46
Deli članek:

Dobava humanitarne pomoči v Gazo iz zraka ali po morju ne more v zadostni meri nadomestiti dostave po kopnem, je v četrtek po zasedanju Varnostnega sveta dejala koordinatorka ZN za pomoč palestinskemu ozemlju Sigrid Kaag.

Profimedia
Sporočilo palestinskih otrok v Rafi.

Po zasedanju, zaprtem za javnost, je Kaag pojasnila, da je dostava po pomoči kopnem lažja, hitrejša in cenejša, zlasti ob zavedanju, da bo treba humanitarno pomoč prebivalcem Gaze vzdrževati dlje časa. Pozdravila je dobavo pomoči iz zraka, ki je po njenih besedah simbol podpore civilistom v Gazi in dokaz skupne človečnosti. "Vendar je to kaplja v morje, še zdaleč ni dovolj," je dejala in pozvala k obsežni pomoči Gazi.

Na vprašanje o glavnih ovirah pri dostavi pomoči prebivalcem Gaze je Kaag opozorila na zapleten in dolgotrajen postopek inšpekcije na meji. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric je dejal, da je treba tovornjake, ki prispejo na mejni prehod Rafa na meji med Egiptom in Gazo, po pregledu raztovoriti in nato pomoč ponovno naložiti, pogosto na manjše tovornjake. Nato je treba še najti načine, kako pomoč razdeliti, kar zahteva usklajevanje z izraelskimi silami, je pojasnil.

Kaag je opozorila, da je ob nadaljevanju spopadov, vse večjemu obupu ljudi in naraščanju brezpravnosti vse težje varno razdeliti humanitarno pomoč. Kot je še povedala, je Varnostnemu svetu sporočila, da mora mednarodna skupnost preplaviti trg v Gazi s humanitarnim blagom in ponovno spodbuditi zasebni sektor, da bo na trg lahko prišlo več blaga za civiliste. Kaag se je tako odzvala na četrtkovo napoved Bele hiše o izgradnji pristanišča v Gazi za dobavo pomoči in po tem, ko je več držav, vključno z ZDA, v zadnjih dneh na območje odvrglo humanitarno pomoč iz letal.