Incident

Še ena napaka v zdravstvu: V UKC Ljubljana obsežno operirali bolnika, ki raka prostate ni imel

D.K.
21. 2. 2024, 12.01
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 14.16
Deli članek:

V zdravstvu se je zgodil še en incident. Na Inštitutu za patologijo medicinske fakultete so napačno procesirali vzorec prostate, poroča MMC. Pacienta pa operirali obsežneje, kot bi ga sicer.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po odmevni zgodbi z zamenjavo vzorcev tkiv želodca, ki je pred dnevi razburkala javnost, portal MMC poroča o še eni podobno zgodbi. Kot navajajo na spletni strani omenjenega portala, so maja lani na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete UL napačno diagnosticirali raka na prostati in pacienta operirali obsežneje, kot bi ga sicer.

V UKC Ljubljana so po preverjanju ugotovili, da je v mesecu maju 2023 na Inštitutu za patologijo medicinske fakultete prišlo do napake pri procesiranju vzorca prostate in postavitve napačne diagnoze raka pri bolniku, ki je bil sicer v UKC-ju Ljubljana obravnavan zaradi suma na rak prostate. "Na osnovi napačnega patološkega izvida ter kliničnih okoliščin in slikovnih izvidov je bil v UKC-ju Ljubljana izveden za tovrstno diagnozo indiciran kirurški poseg, ki je bil sicer obsežnejši, kakor bi bil v primeru negativnega patohistološkega izvida. Tudi sicer bi bil pri pacientu indiciran operativni poseg. Pacient je po operaciji okreval v skladu s pričakovanji," so sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

O rezultatih analize je UKC tudi takoj obvestil bolnika, ki nadaljuje zdravljenje v urološki ambulanti kliničnega centra. Iz UKC-ja Ljubljana so jim odgovorili, da jih je Inštitut za patologijo medicinske fakultete, "ko so po že opravljeni operaciji in rutinskem pregledu odstranjene prostate posumili na napako pri procesiranju", o tem obvestil. "Izveden je bil varnostni pogovor vodstva Urološke klinike in Inštituta za patologijo medicinske fakultete, na katerem so primer analizirali in sprejeli določene korektivne ukrepe. O rezultatu analize smo v UKC-ju Ljubljana tudi takoj obvestili pacienta, ki nadaljuje zdravljenje v Urološki ambulanti UKC-ja Ljubljana," so dodali.

Pri MMC so še navedli, da UKC javnosti o tem primeru ni obveščal. Kot pa so jim pojasnili na ministrstvu za zdravje glede obveščanja javnosti v primeru zamenjave tkiv želodca, o katerem smo mediji pisali prejšnje dni, "protokol ne predvideva takojšnjega obveščanja javnosti, je pa prav, da je javnost obveščena in seznanjena z anonimiziranim poročilom po opravljeni analizi".

Napačnemu odstranili želodec

Konec prejšnjega tedna je sicer v javnosti odmeval primer odstranitve želodca bolniku, za katerega se je kasneje izkazalo, da nima raka. Bolniku so želodec odstranili na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik.

Na onkološkem inštitutu so izvedli interni strokovni nadzor, ki je ugotovil, da so bolnika obravnavali skladno z vsemi protokoli, ki veljajo za histološki izvid, po katerem je odstranitev organa potrebna. Medicinski center Barsos, kjer je prišlo do menjave tkiv, pa je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor.