Andrejo Katič

So v SD našli novo kandidatko za pravosodno ministrico?

D.K.
21. 2. 2024, 11.00
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 14.13
Deli članek:

Kot poroča N1, so se na včerajšnji seji predsedstva SD dogovorili, da bodo premierju Robertu Golobu kot kandidatko za novo pravosodno ministrico predlagali Andrejo Katič, morda mu bodo posredovali še kakšno ime.

Jure Klobčar
Andreja Katič, državna sekretarka

Po podatkih N1 bo SD predsedniku vlade za novo pravosodno ministrico predlagala Andrejo Katič, ki je v času Šarčeve vlade že zasedala to mesto, kar v SD vidijo kot prednost. Če bo imenovana na to funkcijo, bi lahko namreč nemudoma začela delo. Sicer pa, kot so ob odstopu Dominike Švarc Pipan poročali mediji, naj bi v delu stranke SD, na mestu, ki ga je zasedla Dominika Švarc Pipan, že takrat želeli Andrejo Katič. 

Katičeva, ki naj bi po navedbah portala N1 na imenovanje tudi pristala, sedaj opravlja delo državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. V SD so kasneje za STA pojasnili, da je Katič ena od možnih kandidatov, ki se jih je omenjalo v razpravi, a da vodstvo oz. predsedstvo stranke ni sprejelo še nobenega sklepa. Je pa Katič po navedbah stranke izrazila pripravljenost za nadaljnje pogovore. V SD naj bi sicer pretresali še druga imena, nato pa se bodo tem pogovorili tudi s predsednikom vlade.

V krogih blizu Roberta Goloba pa je po navedbah N1 mogoče tudi slišati, da predsednik vlade imenovanju Katičeve na čelo pravosodnega ministrstva nikakor ni naklonjen. Zato je tudi možno, da bi lahko Socialni demokrati premierju posredovali še kakšno ime, a naj bi pogovori z drugimi možnimi kandidati še potekali in soglasja, da bi v javnosti navajali njihovo ime, po besedah virov blizu N1 še nimajo, še piše omenjen portal. Kot še dodajajo, njihovi viri iz SD tudi pravijo, da Socialni demokrati pri predlogu ne bodo slepo vztrajali, prav tako ne pri tem, da ohranijo vodenje pravosodnega ministrstva. "Zlasti ne želijo, da bi se ustvaril vtis, da se tega položaja oklepajo, ker hočejo karkoli iz afere sodna stavba pomesti pod preprogo. Naj bi pa vztrajali, da ohranijo štiri ministrska mesta. Poudarjajo, da imajo še vedno sedem poslancev, medtem ko je Gibanje Svoboda eno poslanko že izgubilo," piše N1. 

Da se je zadnje tedne ugibalo tudi o tem, ali je na mizi vprašanje obstoja pravosodnega resorja v kvoti SD. Da bi bilo morda zaradi videza nepristranskosti in objektivnosti bolje, da resor ne ostane v kvoti SD, je na današnji seji DZ o korupciji omenila tudi Švarc Pipan, ki za zdaj na ministrstvu opravlja tekoče posle. To je sicer stvar odločitve predsednika vlade v dogovoru s koalicijskimi partnerji, je dodala.

Premier sicer želi, da bi ime novega pravosodnega ministra s SD dorekel do začetka prihodnjega tedna, ko se izteče desetdnevni rok, da državnemu zboru predlaga kandidata za novega ministra, ali poslance obvesti, da bo začasno to ministrstvo vodil sam oziroma kdo od ministrov.

Dominika Švarc Pipan  predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop, ki ga je ta sprejel in poslal v DZ

Spomnimo, ko je januarja izbruhnila afera sodna stavba, je ministrica Dominika Švarc Pipan kot podpisnica pogodbe postala tarča očitkov o netransparentnem in negospodarnem milijonskem nakupu domnevno preplačane sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Zaradi sporne stavbe si je prislužila tudi interpelacijo SDS, ki ji je očitala tudi zlorabo položaja in zavajanje javnosti. Do glasovanja sicer zaradi odstopa ministrice ne bo prišlo. Z nakupom pa se zdaj ukvarjajo organi pregona. Prav tako je izgubila tudi zaupanje stranke. Predsedstvo SD jo je pozvalo k odstopu, premierja Roberta Goloba pa k vložitvi predloga za njeno razrešitev. A je odstop ministrica več tednov zavračala, ta čas pa izkoristila za pregled spornega nakupa, pri katerem je bila po njenih trditvah zavedena.

Odločila se je namreč, da afere ne bo pometla pod preprogo in svoje sume o domnevno koruptivnem početju pri spornem nakupu podkrepila z imeni in priimki, številkami in povezavami in jih predstavila javnosti. Prepričana je namreč, da so ji afero zakuhali v lastni stranki, ob čemer je uperila prst tudi v sam vrh stranke SD, njenega generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki je s položaja tudi odstopil, in več neposredno podrejenih na ministrstvu. "Moj edini namen je razkriti sistemsko korupcijo," je večkrat javno opozorila ministrica. Z odstopom je naposled prevzela tudi objektivno odgovornost za domnevne nepravilnosti pri nakupu degradirane sodne stavbe.