Za kompromisni sporazum

Koliko Evropejcev še verjame v zmago Ukrajine?

G:G./STA
21. 2. 2024, 12.24
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 12.28
Deli članek:

Podpora Ukrajini med Evropejci ostaja široka, vendar skoraj dve leti po ruski invaziji le okoli deset odstotkov vprašanih verjame, da je Rusijo mogoče premagati, kaže vseevropska raziskava inštituta Evropski svet za zunanje zadeve (ECFR).

Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med obiskom v bolnišnici v Harkovu.

V luči druge obletnice ruske invazije na Ukrajino 24. februarja in predsedniških volitev v ZDA Evropejci niso preveč optimistični glede razvoja dogodkov. Kljub temu, da zavezanost Evropejcev podpori Ukrajini ostaja, pa jih večina meni, da se bo vojna končala z nekakšno poravnavo, kažejo izsledki raziskave z naslovom Vojne in volitve: Kako lahko evropski voditelji ohranijo javno podporo Ukrajini. Raziskava temelji na rezultatih ankete ECFR, ki jo je think-tank januarja naročil v 12 evropskih državah, med drugim v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Poljskem in Madžarskem. Slovenija v raziskavo ni bila vključena.

V vseh državah prevladuje mnenje - v povprečju ga deli 37 odstotkov vprašanih -, da se bo vojna končala s "kompromisnim sporazumom", ki bo zahteval, da politiki zavzamejo bolj "realističen" pristop, ki se osredotoča na opredelitev, kaj sprejemljiv mir dejansko pomeni. Na drugi strani le eden od desetih vprašanih verjame, da bo Ukrajina zmagala v vojni, medtem ko jih je dvakrat toliko (20 odstotkov) napovedalo zmago Rusije.

Kar zadeva pomoč Ukrajini, so anketiranci na Švedskem (50 odstotkov), Portugalskem (48 odstotkov) in Poljskem (47 odstotkov) pogosteje rekli, da bi morala EU državi še naprej vojaško pomagati, medtem ko so na Madžarskem (64), v Grčiji (59), Italiji (52) in Avstriji (49) bolj naklonjeni temu, da se Kijev prisili, da sprejme sporazum. V Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Španiji je bilo mnenje bolj enakomerno razdeljeno.