Šok v zdravstvu

Na Onkološkem inštitutu operirali napačnega pacienta in mu odstranili želodec

D.K.
16. 2. 2024, 11.23
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 15.54
Deli članek:

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana naj bi prišlo do hude napake. Pacientu, za katerega so predvidevali, da ima raka, naj bi pomotoma odstranili želodec, poroča N1. Za popoldne pa je na to temo že sklicana tudi tiskovna konferenca.

Marko Vavpotič
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana naj bi prišlo do zamenjave pacientov.

Po neuradnih informacijah N1 so na Onkološkem inštitutu operirali pacienta, ki naj bi imel raka želodca. Želodec naj bi mu tudi odstranili. Nekaj mesecev po operaciji pa naj bi moški prejel klic, da se je zgodila napaka in da raka v resnici ni imel, poroča danes N1. Kaj se je zgodilo z bolnikom, ki so mu dejansko diagnosticirali raka, po navedbah portala ni jasno.

Po informacijah N1 se je napaka zgodila, ker je zunanji izvajalec, ki opravlja diagnostiko, zamenjal tkivna vzorca dveh bolnikov. Zato so operirali napačnega bolnika. 

Kot pa poroča portal 24ur.com, je po njihovih informacijah do napake prišlo v Medicinskem centru Barsos, kjer opravljajo diagnostiko in je očitno nekdo zamenjal tkivna vzorca dveh pacientov. Po navedbah 24ur.com so na onkologiji operacijo pacienta izvedli, kasneje pa naj bi ugotovili, da izrezano tkivo sploh ni rakavo. Zadevo naj bi preverili na medicinski fakulteti, od koder naj bi sporočili, da so vzorci pravi, saj naj bi tako zagotavljali na Barsosu. Po ponovnem vztrajanju onkologije naj bi DNK analizo naredila medicinska fakulteta sama in ugotovila, da se je zgodila napaka, še navajajo na straneh 24ur.com.

Podrobnosti bodo znane po popoldanski novinarski konferenci

Predstavniki Medicinskega centra Barsos, Inštituta za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Onkološkega inštituta Ljubljana bodo danes ob 15. uri dali izjavo za medije glede zamenjave tkivnih vzorcev dveh bolnikov, pa so pred kratkim sporočili iz medicinskega centra Barsos.

Izjave bodo podali direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn, predstojnik Inštituta za patologijo Jože Pižem, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Irena Oblak in predstojnik sektorja operativnih dejavnosti na Onkološkem inštitutu Ljubljana Gašper Pilko.