Očitki iniciative Glas ljudstva

Fides zajedljivo: Čudi nas čudežno prebujenje zdravstvene Sneguljčice

S.R./STA
16. 2. 2024, 10.34
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 18.03
Deli članek:

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so se odzvali na obtožbe civilne iniciative Glas ljudstva, ki je vlado pozvala k ustavitvi stavke, saj da je ta nezakonita. Fides nepresenetljivo meni nasprotno. Nekaj strupenih puščic so usmerili tudi v zdravstveno ministrico.

Sa. R.
Zdravniška stavka teče že od 15. januarja.

Predstavniki iniciative Glas ljudstva so namreč na včerajšnji novinarski konferenci pred vladno stavbo izrazili prepričanje, da zdravniški sindikat Fides z več kot mesec dni trajajočo stavko krši zakon o stavki in pravice zavarovancev v javnem zdravstvu. Vlado so pozvali, naj nezakonito stavko, ki traja že od 15. januarja, ustavi in zaščiti bolnike. V Fidesu danes odgovarjajo, da je stavka povsem zakonita, saj stavkajoči zdravniki ves čas izpolnjujejo vse zakonsko predpisane nujne storitve, zato življenja niso ogrožena. Zakonodaja po navedbah sindikata veleva, da je zdravnik v času stavke dolžan izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Zdravnik mora v času stavke opravljati storitve za otroke do 18 let in starejše bolnike od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom. Izvajati mora ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, so poudarili.

Robert Balen
V civilni iniciativi Glas Ljudstva so vlado pozvali, naj ustavi zdravniško stavko.

"Lahkotnost" z obeh strani in "Sneguljčica"

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sicer na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade napovedala, da se prihodnji teden nadaljujejo tako imenovana stebrna pogajanja, pa tudi neformalnimi sestanki s predstavniki sindikatov s področja zdravstva, med katerimi je tudi Fides. Sama se sicer zavzema za zamrznitev stavke. "Zato me po eni strani čudi lahkotnost, s katero je Fides zavrnil možnosti zamrznitve stavke," je dejala.

Fides pa ministrici odgovarja, da se je nehal čuditi "lahkotnosti požiranja obljub in nespoštovanju dogovorov te vlade". Člane sindikata Fides po njihovih navedbah tudi ne čudi več lahkotnost, s katero vlada in ministrica za zdravje zanemarjata javno zdravstvo.

"Čudi nas pa čudežno prebujenje zdravstvene Sneguljčice, ki je ni bilo blizu ves čas pogajanj in še precej časa pred tem, ko smo pozivali k pogovorom in opozarjali na ogrožujoče razmere v zdravstvu," so zapisali in dodali, da se bodo čudili edino temu, če bo vlada pokazala voljo za resna pogajanja, ker je doslej ni pokazala veliko.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.