V gorah zasneženo in ledeno

Žalostna vest! 45-letni pohodnik je zgrmel v lovski prehod

G.G.
7. 2. 2024, 20.25
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 20.31
Deli članek:

Z najdbo mrtvega 45-letnega madžarskega pohodnika se je zaključilo dvodnevno iskanje.

Policija
Razmere v visokogorju so zahtevne. Sneg prekriva razne "pasti", pod njim je pogosto plast leda.

Madžar se je ustrezno opremljen že v petek zjutraj z območja Kamniške Bistrice podal na pot proti Skuti ali Grintovcu.  Nazadnje naj bi ga opazili v okolici Cojzove koče na Kokrskem sedlu.

Danes dopoldne so ga iskali gorski reševalci iz društev GRS Kranj, Kamnik in Jezersko. Širše območje Grintovca, Skute, Kamniškega sedla, Brane, Dovške škrbine ter pobočja pod gorami od Mlinarskega sedla do Rink in Turske Gore je preletaval helikopter, a do poldneva neuspešno. V popoldanskih urah pa so pogrešanega našli na območju Jurjevca nad Kamniško Bistrico. Gorski reševalci, ki so peš pregledovali teren, so ga zagledali na višini okoli 1600 metrov. S policijske uprave Kranj so zapisali, da je pohodnik »z območja Dolgih sten in Malih Vratc v Kamniških Alpah padel v lovski prehod skozi Jurjevec nad Kamniško Bistrico in umrl.« Pohodnik je imel nadete dereze, a pri padcu v globel to ne pomaga. Teren na tem delu je zelo strm, zasnežen in večinoma poledenel. Ledene ploskve so bile skrite tudi pod snegom.

Policija
Nad in med vrhovi se je vila megla in oteževala iskanje.

Razmere za iskanje so bile zelo težke zaradi velikega in strmega terena, spolzke podlage, nizke oblačnosti in goste megle, ki je zelo otežila tudi zaključek akcije in odhod reševalne helikopterske ekipe s pokojnikom. Zato nasveto gorskih reševalcev in policistov, ki pozivajo k veliki previdnosti in odgovornosti: »Razmere v visokogorju so nevarne.«

Policija
Širšo območje je preletaval helikopter.