Groza v Groznem

26-letno Sedo sorodniki najverjetneje umorili iz časti

J.V.
7. 2. 2024, 20.20
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 20.25
Deli članek:

Mlada Čečenka Seda Sulejmanova je od doma pobegnila pred očitki, da je premalo verna. Novo življenje si je ustvarila v Sankt Peterburgu, kjer so jo aretirali pod lažnimi očitki, da je kradla nakit, in deportirali nazaj v domovino.

SK SOS
Seda Sulejmanova

26-letno Čečenko Sedo Sulejmanovo, ki je pobegnila od doma, a so jo ujeli v Sankt Peterburgu v Rusiji in deportirali nazaj v domovino, v Grozni, kjer so jo morda sorodniki "umorili iz časti". Tako sta dva ločena vira razkrila humanitarni organizaciji iz Južnega Kavkaza SK SOS. 

V organizaciji so za Mediazono povedali, da nimajo dovolj informacij, da bi dokončno potrdili, da je bila Sulejmanova umorjena. Zahtevajo, da tožilstvo razišče morebitni umor ali da Sulejmanovi podajo izjavo in pokažejo Sedo, ki je od doma kot rečeno pobegnila pred očitki, da je premalo verna. Avgusta lani so jo aretirali v Sankt Peterburgu, kjer je nanovo zaživela, in sicer zaradi očitkov, da je ukradla nakit v vrednosti 150 tisoč rubljev (okrog 1500 evrov). Odpeljali so jo na letališče Pulkovo, vendar je odvetnik Mark Aleksejev tam ni našel. 

Ugrabitve pod krinko lažnih obtožb stalna praksa čečenskih oblasti

V SK SOS poudarjajo, da so tovrstne "ugrabitve" pod krinko izmišljenih kazenskih obtožb stalna praksa čečenskih oblasti za prisilno vračanje ljudi v domovino. Potem ko je zgodba Sulejmanove ob aretaciji odjeknila v javnosti, je Mansur Soltaev, čečenski komisar za človekove pravice, objavil njene fotografije in videoposnetke ter poudaril, da je z njo "vse v redu". A kot opozarjajo borci za človekove pravice, Sulejmanova na posnetkih ne spregovori niti besede in je videti izčrpana. Od takrat o njej ni bilo nobenih novih informacij.