Začasni pravosodni minister

Robert Golob in Tanja Fajon sta se dogovorila, kako dalje v koaliciji

G.G.
7. 2. 2024, 19.11
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 19.52
Deli članek:

V zgodnjih večernih urah sta se s premierjem Robertom Golobom in ministrom Klemnom Boštjančičem srečala predsednica SD Tanja Fajon in njen strankarski kolega in minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Jure Klobčar
Koalicija mora peljati voz dalje, sta se strinajal Robert Golob in Tanja Fajon.

Zbrali in pogovorili so se zaradi pregretih odnosov, ki so vplivali tudi na trdnost vladajoče koalicije. Minister za gospodarstvo Matjaž Han je za Televizijo Slovenija dejal, da so se dogovorili, kako naprej in sklenili, da koalicija nima privilegija za medsebojno kreganje. Predsednica SD Tanja Fajon je dodala, da so prišli do soglasnega mnenja, da bi bilo najboljše, da po odhodu Dominike Švarc Pipan začasno pravosodni resor prevzame kar sam premier Robert Golob.

V naslednjih dneh in tednih bodo skupaj poiskali kompetentnega in javnosti sprejemljivega kandidata ali kandidatko za vodenje pravosodnega ministrstva, je nadaljeval Han in dodal, da bodo začeli tudi reševati probleme, ki so se nakopičili v tem resorju. Han je prepričan, da bodo v ponedeljek na konferenci SD znali strniti vrste in »rešiti stvari znoraj stranke«. »Imamo vodstvo stranke, ki opravlja dobro delo v težkih razmerah,« je dejal Han, vprašanje pa je, kako bodo na vse znane okoliščine vpletenosti nekaterih strankinih akterjev v afero s stavbo na Litijskih cesti gledali v občinskih in območnih organizacijah.

Koalicija gre naprej

Je možno, da so se skrajno napeti odnosi s tem pomirili? Da bo za mirno plovbo koalicije zadostoval odstop generalnega sekretrja SD Klemna Žiberta in uvedba preiskave »pristojnih organov« pri nakupu stavbe na Litijski? V politični igri je vse možno ... Ali kot je po sestanku dejala Tanja Fajon. Pogovor je bil po njeni oceni konstruktiven in precej iskren, čeprav je koalicija načeta, kar se zaupanja tiče, pa misli, da bodo našli pot tudi za rešitev teh težav.

Podobne diplomatske rokavice si je nadel podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič. Dejal je, da bo za to, da nazaj zgradijo odnose »potrebne kar veliko energije z obeh strani, to je možno samo, če smo res odkriti«. Potrdil je, da sta obe strani pokazali interes, »da se koalicija obdrži, da delamo naprej. Upam, da je bil ta današnji odkrit pogovor dober temelj za nadaljnje dneve in tedne.«