Aktivisti ogorčeni

V Italiji usmrtili medveda Sonnya, ker je preveč sledil ljudem in se ni poboljšal

J.V.
7. 2. 2024, 17.40
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 17.45
Deli članek:

Od 13. septembra lani do 28. januarja je bil 12 krat opažen v bližini stanovanjskih območij, v treh primerih naj bi namerno sledil ljudem. Ker v skoraj petih mesecih opazovanja ni dosegel omembe vrednih sprememb na bolje, je moral umreti.

Profimedia
Odstrel je potekal v gorskem območju v spodnji dolini Val di Sole.

Na Trentinskem v severni Italiji so po nareku guvernerja province Maurizia Fugattija usmrtili medveda, označenega kot M90, ki naj bi bil nevaren ljudem. Novica o odstrelu dve leti in pol starega samca je presenetila skupine za pravice živali, ki so pripravljale peticijo za preklic ukaza o odstrelu guvernerja Fugattija, poroča Corriere della Serra.

Medvedji samec z oznako M90, ki so ga aktivisti poimenovali Sonny, je v torek umrl pod streli gozdarskih uradnikov, saj je bil po navedbah oblasti avtonomne pokrajine Trento "nevarna žival glede na njegovo pretirano samozavest in pogosto obiskovanje urbanih in primestnih območij". Mladi medved naj bi večkrat sledil pohodnikom, nazadnje 28. januarja, ko je sledil paru več kot 500 metrov po gozdni poti v Mezzani. Od 13. septembra lani do 28. januarja je bil 12 krat opažen v bližini stanovanjskih območij, v treh primerih naj bi namerno sledil ljudem. Ker v skoraj petih mesecih opazovanja ni dosegel omembe vrednih sprememb na bolje, je moral umreti. Odstrel je potekal v gorskem območju v spodnji dolini Val di Sole.

Skupine za pravice živali so odločitev o odstrelu medveda ostro obsodile. Italijanska podružnica Mednarodne organizacije za zaščito živali (OIPA) je odločitev označila za kratkovidno in ki da ne ščiti biotske raznovrstnosti. "M90 je bil mlad medved, ki je bil kriv, ker so ga nekajkrat opazili v bližini naseljenih območij," je med drugim v izjavi opozorila OIPA.

Aprila lani je v napadu medveda v gozdu umrl 26-letni Andrea Papi, tragični dogodek pa je sprožil razpravo o nevarnostih, ki jih predstavljajo te živali, ki so bile na območje ponovno naseljene med letoma 1996 in 2004. Tekača naj bi pokončala medvedka z oznako JJ4, sicer potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus. V Italiji po uradnih ocenah živi od 120 do 200 medvedov, največ na območju Trentina in v osrednji pokrajini Abruci.