Politična godlja

Fajon: »Nisem nekdo, ki, ko se barka potaplja, vzame rešilni jopič in skoči z nje«

S.R.
7. 2. 2024, 14.22
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 15.38
Deli članek:

V luči afere sodna palača in posledične nejevolje znotraj stranke je pred novinarje stopila predsednica stranke SD in zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se v zadnjih dnevih tudi sama srečuje s pritiski s terena.

Sa.R.
Tanja Fajon je na novinarski konferenci pogosto uporabljala besedo "iskreno".

Bo odstop generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta in tudi skorajšnji odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, na katerega bo treba očitno počakati še najmanj teden dni, pomirilo strasti v Socialnih demokratih in koaliciji? Vodstvo SD se bo danes vendarle sestalo s premierjem Robertom Golobom, o dogajanju pa je na novinarski konferenci spregovorila predsednica stranke Tanja Fajon.

Fajon je priznala, da je SD v zadnjem času pod hudim pritiskom, saj da nanje letijo obtožbe in kritike tudi z imeni in priimki. Glede afere sodna palača oziroma »neodgovornega nakupa« je priznala, da se odpirajo številna vprašanja, zadevo pa preiskujejo pristojni organi. »Lahko rečem, da ta negospodarni nakup terja odgovore, zahtevam jih tudi jaz.« Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo tisti, ki so morda storili kar koli narobe, za to tudi odgovarjali. Je pa Fajon poudarila, da ne bo »dopustila, da kdor koli blati« člane oziroma članstvo Socialnih demokratov. »Na to ne pristajamo.« Vsakega, ki ima čez kogar koli med njihovim članstvom kar koli za povedati, je pozvala, naj jim to sporoči, predvsem pa naj zadevo prijavi pristojnim organom.

Ponovila je, da je Žibert včeraj naznanil odstop in tudi razloge zanj. Po njenih besedah je prevzel odgovornost, da »tudi razbremeni stranko.« Spomnila je tudi, da je predsedstvo SD že pred časom odločilo, da ministrico Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti pozovejo k odstopu. Ona je odstop v teh dneh ponudila, premier Golob pa ga je sprejel, je podčrtala ter poudarila, da niti ona sama niti ministrica ali premier niso tukaj »zato, da ugotavljajo krivdno odgovornost,« temveč je to v rokah pristojnih organov.

Sa. R.
Vodstvo stranke SD je pod pritiskom.

Pričakuje iskren pogovor

Glede današnjega srečanja z Golobom je izrazila pričakovanje, da bodo imeli iskren pogovor, da ugotovijo, ali še obstaja medsebojno zaupanja in ali lahko še naprej izpolnjujejo koalicijske zaveze oziroma ali je to mogoče nadgraditi. Na pogovor bo odšla v družbi z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom, na drugi strani pa tudi pričakuje, da bo ob Golobu še ena oseba. 

Pojasnila je še, da so za ponedeljek sklicali konferenco, najvišji vrh stranke med dvema volilnima kongresoma, na kateri bodo iskali pot iz politične krize. Izpostavila je, da stranke ni prevzela, da jo bo vodila le v »dobrih, lepih časih,« temveč tudi takrat, ko je težko. Nekdanja evropska poslanka je priznala, da stranka ni v dobri kondiciji, da je precej vrenja in napetosti. Po njeni oceni je je stranka trenutno v najtežjih časih od začetka njenega predsedovanja. »Nisem nekdo, ki, ko se barka potaplja, vzamem rešilni jopič in skočim z nje, to bi bilo najlažje,« je dejala Fajon.