Večletna preiskava

Kriminalisti razbili izredno iznajdljivo kriminalno združbo: "Imeli so dobro notranje hierarhično organizirane vloge"

D.K.
7. 2. 2024, 13.31
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 15.22
Deli članek:

Kriminalisti so danes javnosti predstavili podrobnosti v povezavi z dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo, s katero so razbili mednarodno kriminalno združbo, osumljeno, da se je ukvarjala s kaznivimi dejanji neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Pu Maribor
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu

Na mariborski policijski upravi so namreč pred dnevi na območju celotne Slovenije izvedli 20 hišnih preiskav, akcija pa je bila po navedbah policije rezultat dlje časa trajajoče preiskave, s katero so razbili mednarodno kriminalno združbo, osumljeno kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, ki naj bi jo vodil Kristijan Kamenik. V sklopu preiskave pa so prejšnji teden na osnovni šoli v Logatcu med poukom aretirali tudi tamkajšnjo učiteljico.

Uspešno zaključena kriminalistična preiskava kriminalne združbe, osumljene trgovanja s prepovedanimi drogami

Kriminalisti so v zaključni akciji, v kateri je sodelovalo kar 250 kriminalistov in policistov, izvajali zaključne aktivnosti z aretacijami in hišnimi preiskavami osumljencev na območju policijskih uprav Maribor, Murske Sobote, Celja, Ljubljane in Kopra, kar ponovno potrjuje, da so kriminalne združbe v Sloveniji močno medsebojno povezane in da se le-te mednarodno povezujejo, pravijo na policiji.

Kot je danes povedal Damjan Apollonio, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto z Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, so imeli člani združbe dobro notranje hierarhično organizirane vloge z jasno določenimi nalogami posameznikov, od dobaviteljev, pa vse do kurirjev prepovedanih drog. Za varno izvrševanje kaznivih dejanj so posamezni člani združbe za medsebojno komuniciranje uporabljali tudi kriptirana komunikacijska sredstva in pokazali izredno iznajdljivost ter previdnost, kar je od preiskovalcev zahtevalo dodatno angažiranost in kontinuirano, predvsem pa intenzivno spremljanje načinov organiziranja preprodaje prepovedanih drog, je pojasnil. 

Ne glede na intenzivnost in dolgotrajnost kriminalistične preiskave, kriminalistična policija z uspešno izvedeno in zaključeno kriminalistično preiskavo znova potrjuje, da pri svojem delu uporablja moderne pristope, sledi in se odziva na trende spreminjanja organizirane kriminalitete s svojimi operativnimi aktivnostmi, obenem pa vzdržuje strokovnost in profesionalnost, je dodal. 

Kriptirana komunikacijska sredstva eno izmed ključnih orodij mednarodnih kriminalnih združb

Slovenska policija se pri preiskovanju organizirane kriminalitete vse bolj pogosto sooča s preiskovanjem in odkrivanjem novih, sofisticiranih metod, ki jih organizirane kriminalne združbe uporabljajo za izvrševanje svojih ilegalnih dejavnosti. Prav kriptirana komunikacijska sredstva so v sedanjem času eno izmed ključnih orodij mednarodnih kriminalih združb za ilegalno trgovanje z drogami in orožjem ter za ostale nezakonite dejavnosti, kar potrjuje tudi zaključena kriminalistična preiskava, so ob tem navedli pri policiji. 

V zadnjih letih je slovenska policija zaključila več mednarodnih kriminalističnih preiskav, v katerih so storilci za ilegalno trgovino s prepovedano drogo, orožjem in eksplozivi uporabljali tako kriptirane komunikacije, kot temni splet. Pri tem se policija sooča z novim načinom preiskovanja, saj je celotno omrežje tehnično zasnovano z namenom zagotavljanja anonimnosti vseh udeležencev in tajnosti komunikacij ter transakcij. Sooča se z izzivi, kako z zakonskimi pooblastili zaznavati tovrstno kriminaliteto, identificirati komunikacijska sredstva, identificirati storilce in zavarovati dokazno gradivo. Slovenska policija že dlje časa opozarja, da je trenutna slovenska procesna kazenska zakonodaja toga in ni več primerna za preiskovanje in dokazovanje najhujših kaznivih dejanj s področja mednarodne organizirane kriminalitete, so dodali.

Mednarodne kriminalne združbe delujejo tudi v Sloveniji

Organizirane kriminalne združbe vsako leto z izvrševanjem svojih ilegalnih dejavnosti zaslužijo približno 140 milijard evrov. Prav tihotapljenje in prodaja prepovedanih drog pa je še vedno ena izmed ključnih ilegalnih dejavnosti mednarodnih organiziranih kriminalih združb, ki jim prinaša ogromne dobičke. Denar, pridobljen s prodajo drog, "operejo" in ga vlagajo v legalne posle. Mednarodne kriminalne združbe delujejo tudi v Sloveniji, zato slovenska policija skupaj z Europolom in Interpolom ter ostalimi državami vlaga napore v preiskovanje organiziranih oblik kriminalitete, predvsem z identifikacijo sofisticiranih metod, ki jih združbe uporabljajo, kakor tudi s sledenjem finančnih tokov z vzporednimi finančnimi preiskavami in z zasegom protipravno pridobljenega premoženja.

Strokovni, predani in vztrajni

Tudi v tem primeru je treba izpostaviti izredno strokovnost, predanost in vztrajnost vseh kriminalistov in policistov, prav tako pa izredno dobro sodelovanje s tujimi varnostnimi organi, saj slovenska policija v mednarodnem prostoru uživa velik ugled, ker velja za zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja, kar potrjujejo številne uspešno zaključene mednarodne kriminalistične preiskave, je poudaril Apollonio.

Identificirali 22-osumljenih oseb

V nadaljevanju je Stanko Vidovič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, predstavil podrobnosti o kriminalistični preiskavi, kot je pojasnil so v omenjeni hudodelski združbi uspeli identificirati 22 osumljenih oseb, starih med 29 in 51 let. "Prve aktivnosti v sklopu preiskave so bile izvedene v letu 2020, ko so mariborski kriminalisti pridobili podatke, da naj bi se 43- in 48-letna moška iz okolice Ptuja ukvarjala z neupravičeno prodajo prepovedanih drog. Za enega izmed njiju smo na podlagi informacij, v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja, pridobili podatke, da je bil v istem letu v tujini že obravnavan, oz. tudi pravnomočno obsojen zaradi posedovanja večje količine prepovedane droge (kokain)," je dejal. 

"Na podlagi pridobljenih podatkov in zbranih obvestil smo uspeli utemeljiti razloge za sum, da navedena osumljenca, skupaj z več sostorilci, izvršujeta kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Na podlagi izdanih odredb pristojnih tožilstev ter Okrožnega sodišča na Ptuju in Mariboru smo pričeli z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov. Predkazenski postopek je najprej usmerjalo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju, v nadaljevanju ga je prevzelo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije," je dodal Vidovič. 

"V nadaljevanju smo ugotovili, da sta osumljenca z območja Ptuja različnim odjemalcem prodajala prepovedano drogo kokain in konopljo, ki sta jo sprva kupovala od 50-letnega državljana Albanije z začasnim prebivališčem v Italiji in Avstriji, nato pa od 39-letnega moškega z območja Maribora. V nadaljevanju sta prepovedano drogo kokain, amfetamin in konopljo za nadaljnjo prodajo nabavljala na območju Ljubljane, pri tem pa sodelovala z več drugimi člani hudodelske združbe. Dva izmed članov združbe iz območja Ljubljane sta večje količine prepovedane droge kokain in amfetamin dostavljala preprodajalcem na območju Štajerske, Pomurja, Gorenjske, Notranjske in Primorske. Večje količine prepovedane droge kokain, namenjene za nadaljnjo prodajo, sta osumljena moška nabavljala tudi pri 51-letnemu moškemu iz okolice Slovenske Bistrice," je navedel.

Na območju Ljubljane sta prepovedano drogo prevzemali in dostavljali tudi 29 in 42-letna ženska. Ena izmed njiju pa je del prepovedane droge na območju Ptuja in Maribora preprodajala končnim odjemalcem. Dva izmed preostalih članov hudodelske združbe sta se ukvarjala z neupravičeno prodajo nedovoljenih snovi v športu, je še povedal Vidovič. 

Z neupravičeno prodajo bi lahko protipravno pridobili okrog 650.000 evrov premoženjske koristi

V zaključni akciji, ki je potekala pretekli teden in v okviru katere je bila 20 osumljencem odvzeta prostost, je sodelovalo okoli 250 kriminalistov in policistov. Na 20 lokacijah na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Murska Sobota in Koper so na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Mariboru izvedli hišne preiskave v stanovanjih, stanovanjskih hišah in vozilih, kjer so zasegli različne prepovedane droge kokain, amfetamin, MDMA in konopljo, večje število različnih nedovoljenih snovi v športu, orožje – pištolo in več nabojev, skoraj 50.000 evrov gotovine in elektronske naprave. V okviru kriminalistične preiskave so zasegli skupaj 6 kilogramov in pol prepovedane droge kokain, 6 kilogramov prepovedane droge amfetamin, nekaj gramov prepovedane droge MDMA, odkrili pa tudi 3 prirejene prostore za gojenje prepovedane droge konoplje, v katerih je bilo zaseženih 126 sadik konoplje, 10 kilogramov prepovedane droge konoplje in večjo količino nedovoljenih snovi v športu. "Če bi zaseženo prepovedano drogo konopljo, kokain in amfetamin osumljenci prodali na trgu, bi si lahko z neupravičeno prodajo protipravno pridobili okrog 650.000 evrov premoženjske koristi," pravi Vidovič. 

Pu Maribor
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu

 V sklopu intenzivne kriminalistične preiskave z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov in zbiranjem obvestil so policisti zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je 22 osumljencev v zadnjih 3 letih izvršilo najmanj 44 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu po 186. čl. KZ-1.

Pu Maribor
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu

Grozi jim zaporna kazen 

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog je predpisana kazen zapora od enega do desetih let, ker pa so bila zgoraj navedena kazniva dejanja storjena v hudodelski združbi, je kazen zapora predpisana v razponu od petih do petnajstih let.

Izmed obravnavanih osumljencev je bilo v preteklosti 8 osumljenih že pravnomočno obsojenih za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, štirje pa za kazniva dejanja z elementi nasilja. S kazensko ovadbo so v soboto k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli šest  osumljencev. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper vseh šest oseb odredil pripor.

Pu Maribor
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu

"Za nami je intenzivna, kompleksna, dlje časa trajajoča kriminalistična preiskava, v kateri smo uspeli zbrati dovolj dokazov zoper člane dobro organizirane hudodelske združbe. Za PU Maribor je navedena kriminalistična preiskava s področja prepovedanih drog ena večjih v zadnjih letih," je sklenil Vidovič. 

Aktivnosti Specializiranega državnega tožilstva je predstavil tudi Izidor Rojs, okrožni državni tožilec, vodja oddelka za splošno kazenske zadeve s Specializiranega državnega tožilstva. Kot je povedal, je današnja novinarska konferenca plod dobrega dela in sodelovanja preteklih treh let, sprva v okviru Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju, kasneje, v drugi polovici leta 2022, ko so spoznali, da storilci preprodajajo prepovedane droge organizirani v hudodelsko združbo, pa so v skladu z zakonom, prevzeli zadevo in pričeli z usmeritvami policije na Specializiranem državnem tožilstvu. Pregon tovrstnih kaznivih dejanj namreč terja posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev.