Afera sodna palača

Na terenu vre, vodstvo SD na srečanje z Golobom, ministrica Fajon pred kamere

S.R./STA
7. 2. 2024, 07.19
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 07.24
Deli članek:

Po prvih »otipljivih« političnih posledicah afere sodna palača, ko je nepreklicno odstopil generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert, odstop pa je ponudila tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, se bo vodstvo stranke SD predvidoma danes sestalo s premierjem Robertom Golobom. Pred kamere naj bi stopila tudi predsednica SD Tanja Fajon.

Jure Klobčar
Vodstvo stranke SD naj bi se danes sestalo s premierjem Robertom Golobom.

Afera sodna palača je v zadnjih dnevih vstopila v novo fazo. Zaradi spornega nakupa nesojene sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki se sicer objektivne odgovornosti ni otepala, v ponedeljek razkrila, da je premierju Robertu Golobu vendarle ponudila svoj odstop. Slednji je včeraj naznanil, da je njen odstop sprejel, a z zamikom. To se bo predvidoma zgodilo v tednu dni, ko ga bo ministrica seznanila s končnimi ugotovitvami glede samega dogajanja na ministrstvu pred spornim nakupom. Hkrati je včeraj z mesta generalnega sekretarja stranke SD »nepreklicno« odstopil Klemen Žibert, ki naj bi bil glede na kazanje s prsti in obtoževanje eden od zakulisnih akterjev tega nakupa. Na Žiberta oziroma njegovo družino se je v zadnjem obdobju vsul še plaz drugih obtožb, povezanih z nakupi nepremičnin.

Zaradi afere je seveda pestro v sami stranki SD, kjer je čutiti močan pritisk članov stranke s terena, ki terjajo, da se domnevne nepravilnosti pri nakupu čim prej razčistijo. V stranki vre, z Žibertom pa so se denimo včeraj srečali predstavniki občinskih organizacij SD, ki terjajo odgovore. Danes naj bi pred novinarje stopila tudi ministrica za zunanje zadeve in predsednica stranke Tanja Fajon. Obenem se bo vodstvo SD predvidoma danes srečalo s premierjem Golobom. Sestanek je bil sprva predviden za ponedeljek, a so ga zaradi zadržanosti nekaterih iz vodstva SD v kabinetu predsednika vlade prestavili in sporočili, da se bo Golob z ministri SD sestal danes. Pričakovati je nadaljnje razčiščevanje o vlogi stranke pri omenjenem poslu, pa tudi o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. V stranki je bilo namreč čutiti kar nekaj nezadovoljstva po tem, ko premier ni sledil njihovim pozivom, naj ministrico Švarc Pipan tudi sam pozove k odstopu oziroma predlaga njeno razrešitev. Predsedstvo SD pa bo danes zaključilo tudi dopisno sejo, po kateri je pričakovati sklic konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma.