Ni šlo mimo carine

Foto: Na münchenskem letališču zasačili Ukrajinca s pol milijona evrov gotovine

R.T.
26. 1. 2024, 11.24
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 11.24
Deli članek:

66-letni Ukrajinec, ki je želel iz Nemčije pretihotapiti ogromne količine gotovine, je naletel na pozorno uslužbenko nemške carine.

Hauptzollamt München
Poln kovček denarja.

Ukrajinec, ki je lanskega novembra na drugem terminalu letališča v Münchnu čakal na let Lufthanse na ciprsko letališče Larnaca, je imel v kovčku zapakirane debele zvitke bankovcev po 20 in 50 evrov. Zasačili ga niso na varnostnem pregledu, temveč si ga je pozorna uslužbenka izbrala za naključen pregled. »Cariniki imajo možnost, da kadar koli preverijo potnike in njihovo prtljago,« je pojasnila tiskovna predstavnica nemške carinske službe Marie Müller.

Müllerjeva je dejala še, da mora v skladu z zakonodajo vsak potnik, ki iz Nemčije potuje z več kot 10.000 evri gotovine, to prijaviti carini. Moški, ki je sicer prijavil, da ima pri sebi približno 300 evrov gotovine, se je mimo kontrolne točke sprehodil brez prtljage, a mu je nato na terminalu nek drug moški izročil kovček. To predajo je opazila pozorna uslužbenka. Gotovino so zasegli, preiskava pa še poteka.

Kot je za nemški Bild danes pojasnil tiskovni predstavnik carinske službe v Münchnu Christian Schüttenkopf, zdaj preverjajo, ali je šlo za »pranje denarja, čigav je pravzaprav denar in od kod prihaja.« Po njegovih besedah obstaja tudi možnost, da bo denar ostal v rokah države, kar se ne bi zgodilo prvič.