Identifikacija

Najprej so našli pohodnikov avto, nato pa pod Krnom truplo

G.G.
10. 1. 2024, 15.10
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 21.49
Deli članek:

Ko so bili policisti v torek zvečer obveščeni, da se je izgubila sled za moškim, ki se je zjutraj odpravil proti Krnu, so začeli z iskalno akcijo.

PU Nova Gorica
Iskanje se je žal zaključilo z najdbo mrtvega pohodnika.

Moški se ni vrnil domov, zato so bili njegovi sorodniki zaskrbljeni. Policisti iz Bovca in okolice so pričeli z iskalno akcijo. Na parkirišču blizu Planine Kuhinja, v neposredni bližini vasi Krn, so našli le njegovo vozilo.

Iskanje se je danes nadaljevalo, Vključili so se še policisti gorske enote PU Nova Gorica in gorski reševalci GRS Tolmin in domačini. Okoli pol desete ure so nad Kožljakom pod Krnom, približno na višini 1500 metrov našli moško truplo, so danes sporočili s PU Nova Gorica. Po prvih podatkih je pohodniku najverjetneje zdrsnilo na zmrznjenemu snegu, ob padcu pa je utrpel smrtonosne poškodbe.

Pokojnega so s helikopterjem prepeljali v Tolmin, njegova identiteta pa bo dokončno ugotovljena in potrjena v nadaljnjem identifikacijskem postopku. Gre za pogrešanega? Policisti so previdni, dejali so le, da »glede na okoliščine najdbe trupla policija ne izključuje možnosti, da gre za pogrešano  osebo«.

PU Nova Gorica
Teren so pregledovali tudi s pomočjo helikopterja.

Ob tem tragičnem dogodku je predstavnik za stike z javnostmi na PU Nova Gorica Dean Božnik opozoril na zahtevne zimske razmere v gorah. Nizke temperature, sneg, led, kratek dan, megla, tudi zaprte koče, vse to mora pohodnik upoštevati, če se poda med vršace. Takšen pohod zahteva natančne priprave, veliko izkušenj, dobro in ustrezno opremo, predvsem pa veliko mero previdnosti, ki do določene mere lahko izravna marsikatero nevarnost, ne pa vsakršne. Zlasti tvegano je na snegu oziroma ledu. »Kjer ga je malo, se srečamo s poledenelimi zaplatami, kjer ga je več, pa sneg ustvarja klože, je različno sprijet, prekriva poti in se na določenih mestih tudi akumulira oziroma nalaga. Grebeni so spihani in poledeneli ali trdi. Z vsakim sneženjem se razmere spreminjajo, zato bo nevarnost nesreč in snežnih plazov z vsakim sneženjem in spremembo večja. Izredno nevarna so že v aktualnih razmerah prečenja izpostavljenih pobočij in vrhovi z napihanim snegom zaradi opasti,« je razmere podrobno opisal Božnik.

PU Nova Gorica
Z iskalno akcijo so nadaljevali danes zjutraj.

PU Nova Gorica
Iskalna akcija za pogrešanim.

PU Nova Gorica
Teren so pregledovali tudi s pomočjo helikopterja.

PU Nova Gorica
Iskalna akcija za pogrešanim.