Svet

Nekdanji poljski minister dan po prihodu v zapor začel gladovno stavko

A.S./STA
10. 1. 2024, 15.30
Deli članek:

Nekdanji poljski notranji minister Mariusz Kaminski je v zaporu, kjer zaradi zlorabe položaja služi dvoletno kazen, začel gladovno stavko, je danes sporočila njegova konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS).

Profimedia
V objavi na omrežju X je Kaminski svojo obsodbo označil za politično maščevanje

V objavi na omrežju X je Kaminski svojo obsodbo označil za politično maščevanje, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

"Izjavljam, da svojo obsodbo zaradi boja proti korupciji in nezakonitih ukrepov, s katerimi so mi odvzeli poslanski mandat, obravnavam kot dejanje političnega maščevanja," je zapisal nekdanji vodja poljskega protikorupcijskega urada (CBA) in se označil za političnega zapornika.

Naznanil je, da v zaporu, kamor so ga prepeljali v torek, začenja gladovno stavko. Ob tem je navedel svojo zahtevo. "Zahtevam takojšnjo izpustitev iz zapora vseh članov nekdanjega vodstva CBA, za katere velja akt o pomilostitvi, ki ga je leta 2015 izdal predsednik Poljske," je zapisal.

Poljska policija je Kaminskega in nekdanjega državnega sekretarja Macieja Wasika aretirala v torek v predsedniški palači, kjer sta se na povabilo predsednika Andrzeja Dude - ki je blizu stranki PiS - nenapovedano udeležila imenovanja dveh novih predsednikovih svetovalcev. Pred tem so ju organi pregona iskali na domu, a ju tam niso našli.

Sodišče v Varšavi je Kaminskega in Wasika decembra obsodilo na dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja v času, ko je bil prvi vodja CBA, drugi pa njegov namestnik. Leta 2007 naj bi namreč Kaminski zrežiral primer korupcije z namenom diskreditacije takratnega ministra za kmetijstvo Andrzeja Lepperja.

Politika sta bila skupaj s še dvema drugima uradnikoma CBA sicer marca 2015 že obsojena zaradi vpletenosti v omenjeno afero, a je Duda novembra istega leta - le nekaj mesecev po nastopu mandata - vse štiri pomilostil. Poljsko vrhovno sodišče je nato junija 2022 pomilostitev preklicalo.

Primer je dodatno zaostril odnose med nekdanjo konservativno vlado pod vodstvom PiS in aktualno levosredinsko vlado premierja Donalda Tuska.