Odziv na opozorilni protest

Švarc Pipan: Ustavna odločba glede sodniških plač bo izvršena v najkrajšem možnem času

A.S./STA
10. 1. 2024, 14.18
Posodobljeno: 10. 1. 2024, 14.24
Deli članek:

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v odzivu na opozorilni protest sodnikov dejala, da bo ustavna odločba glede njihovih plač izvršena v najkrajšem možnem času.

Sa.R.
Dominika Švarc Pipan

Na ministrstvu ob tem izvajajo ukrepe, da bi za državljane omilili posledice zmanjšanega delovanja sodišč in zagotovili nemoteno delo izpitnih in strokovnih komisij.

Švarc Pipan obžaluje, da ministrstvo zaradi različnih dejavnikov zamuja z izvršitvijo ustavne odločbe. V izjavi za medije je spomnila, da sama nima mandata voditi pogajanj s sodniki, saj je za to pristojno ministrstvo za javno upravo in vlada kot celota.

Glede ustavne odločbe je dejala, da njena interpretacija ne more biti arbitrarna, a da je treba razumeti, da ustavno sodišče ni določilo, kakšna je primerna višina sodniške plače. To vprašanje ostaja odprto, zato bi od sodnikov želela izrecno slišati, kakšno je razmerje plač, ki po njihovem ustreza nareku ustavnega sodišča.

Nadalje se ji ne zdi konstruktivno, da dialog s sodniki teče preko kamer in da njihova sporočila prejema preko medijev, uradno pa z enotedenskim zamikom. "Veliko bolj ustrezno bi se bilo pogovarjati za zaprtimi vrati in ob konstruktivnem dialogu," meni Švarc Pipan. Sodniškemu društvu in društvu tožilcev je v torek poslala vabilo na nujen sestanek, a so vabilo zavrnili z argumentom, da niso dolžni poročati o stavkovnih aktivnostih, je pojasnila.

Spomnila je še, da so sodniki in tožilci novembra pokazali razumevanje do katastrofalnih posledic za proračun, ki so jih imele avgustovske poplave. Stekli so pogovori o začasni kompromisni rešitvi, tekom katerih je vrhovno sodišče predlagalo začasni dodatek v višini 577 evrov bruto za vse sodnike in tožilce, a je predlog zavrnilo, ko je bil že pripravljen kot vladno gradivo. Na ministrstvu so nadaljevali s pripravo drugih predlogov, a jih je 3. januarja, ko bi morala biti ustavna odločba uveljavljena, prehitel čas.

Pravosodna ministrica se je ob tem zahvalila vsem sodnikom, ki zagotavljajo nemoteno delo vseh izpitnih in drugih strokovnih komisij v pristojnosti ministrstva za pravosodje, ter tistim, ki tudi v času stavkovnih aktivnosti nadaljujejo izvajanje že razpisanih obravnav in drugih procesnih opravil.

Sodniki začenjajo dvotedenski opozorilni protest

Sodniki so danes začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.