Nepravnomočno

Od poskusa umora do uboja; Verhovniku pet let zapora

J.V./STA
4. 12. 2023, 12.51
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 13.27
Deli članek:

Senat mariborskega sodišča pod vodstvom sodnice Maše Blažeka je Aljaža Verhovnika zaradi očitkov za poskus uboja maja lani v Poljčanah obsodil na pet let zapora. Sodišče je tako skoraj v celoti uslišalo predlog tožilke Mateje Artenjak, ki je zahtevala še leto višjo kazen, z izrečeno sodbo pa je bil zadovoljen tudi odvetnik Igor Weindorfer.

Igor Napast/Večer
Aljaž Verhovnik na mariborskem okrožnem sodišču.

Tožilstvo je sicer tik pred razpletom sojenja spremenilo vsebino obtožnice, v kateri je sprva Aljažu Verhovniku očitalo poskus umora, njegovi soprogi Patriciji pa pomoč pri tem dejanju, a je na zadnjem naroku oktobra obtožbe zoper slednjo umaknilo, zoper prej omenjenega pa omililo na poskus uboja. Kot je v današnjih sklepnih besedah zatrdila tožilka, so bili obtoženemu očitki v celoti dokazani, čeprav je ta po tistem, ko je na prvem sojenju na predobravnavnem naroku priznal očitke za hujšo obliko kaznivega dejanja, v ponovljenem sojenju skušal spremeniti zgodbo. Zatrjeval je namreč, da oškodovanca ni želel ubiti, pač pa se z njim zgolj pogovoriti glede spora z nekdanjo partnerico, s katero je zdaj sam poročen.

Po mnenju Artenjak je glede na način dejanja, ko je oškodovanca presenetil izza hrbta v temi, ga napadel najprej z nožem, nato s pilo, nato pa ga je še davil, mogoče z gotovostjo sklepati, da je imel obtožni namen oškodovancu odvzeti življenje. To po njenem mnenju dokazuje vztrajnost Verhovnika, ki je nato od žrtve zahteval še telefon, da ne bi mogel poklicati pomoči. Tako je le temu, da mu je uspelo pobegniti, mogoče pripisati, da je ostal živ, je dodala. Njenim besedam je pritrdila tudi pooblaščenka oškodovanca Milena Prelog, ki je terjala, da sodišče pri odmeri kazni upošteva nizkotnost in vztrajnost.

Verhovnikov zagovornik Weindorfer pa je po drugi strani ocenil, da je spremenjena obtožnica v nekaterih delih sestavljena v škodo obtoženega. Med drugim naj ne bi bil dokazan namen njegovega klienta, da bi želel odvzeti življenje, nekonkretiziran naj bi bil tudi način napada z nožem, pri čemer je oškodovanec po njegovem mnenju dogajanje v različnih fazah postopka navajal različno in nekonsistentno. Ob tem je Weindorfer dodal, da naj bi oškodovanec v preteklosti večkrat izvajal psihično nasilje nad nekdanjo partnerico Patricijo, s čimer ji je želel preprečiti, da bi ga zapustila, zaradi česar naj bi se slednja bala zase in za otroka, za katerega je oškodovanec tekom postopka dokazal očetovstvo.

Ker Verhovnik doslej še ni bil kaznovan, ima redno službo in skrbi za partnerko ter otroka, je zagovornik, ki je ocenil, da je zahteva tožilstva po šestih letih zapora previsoka, predlagal, da sodišče, če se bo odločilo za obsodilno sodbo, izreče čim nižjo kazen ali pa alternativni način prestajanja kazni z delom v splošno korist. Sodnega senata mu ni uspelo prepričati, saj so Verhovnika obsodili na pet let zapora in ga hkrati zaradi nizkih prihodkov oprostili plačila sodnih stroškov. V kazen mu je sicer vštetih tudi leto in en mesec, ki jih je obtoženi že preživel v priporu, preden je bil izpuščen na prostost.

Kot je v obrazložitvi pojasnila sodnica Blažeka, so bili očitki v celoti dokazani, prav tako ni dvoma, da je bil oškodovanec poškodovan s strani Verhovnika. Slednji je sprva celo priznal poskus umora in bil zanj obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče razveljavilo sodbo in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. Pozneje je spremenil svojo zgodbo, češ da oškodovancu ni želel vzeti življenja in da je bil ob priznanju zmanipuliran s strani policije. Tožilka je bila kljub leto nižji izrečeni kazni zadovoljna z izrečeno sodbo, enako pa je zatrdil tudi odvetnik Weindorfer. Oba bosta o morebitni pritožbi še razmislila po prebrani pisni obrazložitvi sodbe.