naj se sliši glas ljudi

Za vodjo ljubljanske pisarne Evropskega parlamenta imenovana Anita Tušar

S.Č./STA
4. 12. 2023, 13.14
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 13.18
Deli članek:

Za vodjo Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji je bila s 1. decembrom imenovana Anita Tušar, ki je bila od januarja vršilka dolžnosti vodje pisarne.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Med pomembnimi izzivi, ki čakajo njeno ekipo v prihodnjih mesecih, je ob imenovanju izpostavila kampanjo za evropske volitve in 20. obletnico članstva Slovenije v EU, so danes sporočili iz pisarne.

 "Potrudili se bomo, da bodo državljani dobili vse potrebne informacije o volitvah in o delu Evropskega parlamenta," je napovedala Anita Tušar. Po njeni oceni je najboljši način sodelovanja v demokratičnem procesu glasovanje na volitvah, pa tudi izmenjava mnenj z odločevalci na dogodkih, ki jih bo organizirala ljubljanska pisarna Evropskega parlamenta.

Nasledila nekdanjo Manjo Toplak

Poudarila je, da so evropske volitve še vedno osrednje dejanje za zagotavljanje demokratične legitimnosti EU in vplivanje na politično usmeritev unije. Neposredne volitve spodbujajo reprezentativno raznolikost, Evropski parlament pa je edina institucija EU, v kateri imajo svoj glas tako nacionalne večine kot opozicija, je pojasnila. "Naj se 9. junija 2024 sliši glas ljudi," je še pozvala.

Tušar je v Evropskem parlamentu zaposlena od leta 2004. Pred tem je bila novinarka Slovenske tiskovne agencije (STA) in predstavnica za odnose z javnostmi na notranjem ministrstvu. Diplomirala je iz francoskega jezika na Filozofski fakulteti in novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, na evropskem kolidžu v belgijskem Brugesu pa je magistrirala iz evropskih študij. Na položaju je nasledila Manjo Toplak, ki je aprila umrla.