Umor pomočnikov sodnega izvršitelja

Ocenila, da sta pravilno uporabila razpršilec, umrla pa sta zaradi strela v glavo

G.G./STA
17. 3. 2023, 14.37
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 14.39
Deli članek:

Branku Krklecu očitajo umor dveh pomočnikov sodnega izvršitelja februarja lani v občini Šmarje pri Jelšah. Danes se je sojenje nadaljevalo z zaslišanjem izvedenke sodne medicine.

STA
Branko Krklec je po sporu ustrelil oba pomočnika sodnega izvršitelja.

Krklec je dejal, da sta se s pomočnikom sodnega izvršitelja sprla, nakar ga je ta z razpršilcem poškropil po očeh in ga začasno oslepil. To je obtoženega razjezilo in je šel v hišo po pištolo, s katero je potem ustrelil oba izvršitelja. Kot je dejala izvedenka, je izvršitelj na pravilen način uporabil razpršilec in z njim ni onesposobil obtoženega, ki je imel med umorom v krvi od 1,3 do 1,8 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Obramba je sicer danes zahtevala izločitev mnenja kliničnega psihologa, ki je na januarski obravnavi povedal, da je Krklec nagnjen k zavajanju, ima narcisoidno osebnostno motnjo, empativno pa je omejena oseba. Izvedenec je še ugotavljal, da obtoženi reagira agresivno in impulzivno, ko je pod stresom. Po njegovi oceni je obtoženi v času izvršitve kaznivega dejanja nadzoroval svoje obnašanje. Obramba je prav tako na današnji obravnavi podala še dodatne ugovore, zato je tožilstvo zahtevalo določen čas, da jih preuči in se do njih opredeli.

Pomočnika sodnega izvršitelja sta februarja lani prišla h Krklecu po službeni dolžnosti zaradi rubeža vozila. Krklec se je ob tem razjezil in ju ustrelil. Pri tem je 27-letni pomočnik izvršitelja umrl že na kraju, njegova 42-letna sodelavka pa v bolnišnici. Policiji je dogodek prijavila storilčeva žena, aretirali so ga na njegovem domu.

Obtožnica Krkleca bremeni, da je umora storil iz maščevalnosti in nizkotnih nagibov. Za vsako od dejanj mu grozi najmanj 15 let zapora.