'Ndrangheta

V Španiji aretirali Slovenca Zihnijo, domnevno povezanega z zloglasno italijansko mafijo

S.R./STA
2. 2. 2023, 20.01
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 20.37
Deli članek:

Prometna nesreča, ki je privedla do aretacije, sama po sebi ni bila nič posebnega, a je pozornost policistov vzbudil pobeg voznika avtomobila. Sled jih je vodila do iskanega 63-letnega Slovenca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Januarja se je v španski Granadi zgodila manjša prometna nesreča, ki je sprožila preiskavo. Po navedbah virov blizu preiskovalcev, je avtomobil trčil v motorno kolo, ki se je ustavilo pred semaforjem. Posledično ga je odbilo v kombi pred njim. Trčenje za udeležence ni imelo resnih posledic, pozornost policistov pa je vzbudil pobeg voznika avtomobila, ki je ob trčenju izgubil registrsko tablico.

Vozilo so čez nekaj dni izsledili, 19. januarja pa ob njem prestregli moškega. Ob identifikaciji in po preiskavi se je izkazalo, da gre za 63-letnega slovenskega državljana, za katerega so v Italiji izdali nalog za prijetje in je med drugim osumljen povezav z zloglasno mafijsko združbo 'Ndrangheta v Lombardiji, izsiljevanja, nezakonitega nošenja orožja in vpletenosti v mednarodno trgovino z mamili. Moškega so aretirali, španski pravosodni organi pa še niso potrdili, ali je bil že izročen italijanskim oblastem. 

Po poročanju italijanskega časnika Corriere della Calabria gre za 63-letnega Zihnijo Alimanovića, ki naj bi policistom med identifikacijo dejal: "Ne skrbite, nisem oborožen."

Zihnija Alimanović se je pred več kot desetletjem znašel tudi na straneh slovenske črne kronike. Leta 2009 je namreč takrat 50-letnega Alimanovića okrožno sodišče v Kranju zaradi pečanja z drogo obsodilo na leto in pol zapora, je takrat poročala STA. Zašili so ga, ko je policijski službeni pes Tito na cestninski postaji Torovo v njegovem avtu našel pol kilograma heroina, ki ga je, kot je priznal na sodišču, kupil v Amsterdamu.