Dva modela

Prihaja polarni mraz, vprašanje je le, kako močno bo pritiskal!

S.R.
2. 2. 2023, 19.28
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 19.29
Deli članek:

Konec tedna bo še minil v znamenju zmernega, kdo bi rekel celo toplega zimskega vremena, a bo nato kot kaže znova pritisnil mraz.

Profimedia
/

V naslednjih dneh se bodo namreč dnevne temperature v večjem delu Slovenije gibale nekje pri 8 stopinjah Celzija. Nekoliko hladneje bo na severozahodu, medtem ko lahko na Primorskem temperature dosežejo tudi več kot 10 stopinj Celzija. V soboto bo sicer na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo precej jasno, napovedujejo meteorologi na Agenciji RS za okolje (Arso). V nedeljo in ponedeljek bo večinoma oblačno in hladneje, v noči na ponedeljek bo ponekod v zahodni Sloveniji rahlo snežilo.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Že nedelja bo hladnejša, v začetku prihodnjega tedna pa nam preti vdor polarnega zraka. Kot opozarjajo na portalu Neurje.si, je med ameriškim in evropskim modelom, ki glede vdora polarne zračne mase prikazujeta dva različna scenarija, trenutno kar nekaj razlik. Če ameriški trenutno napoveduje »hladnejši in obširnejši vdor,« pa je »naš (evropski) bolj skromen,« so navedli ter dodali, da so napovedi še negotove, saj »obstajajo razlike, ki neizogibno vplivajo na prihodnji razvoj, obseg ter porazdelitev ohladitve, ki bo nas dosegla«.

Pojasnili so še, da je simulacija razvoja celinske zračne mase »arktične/polarne narave,« ki prihaja iz vzhodne Evrope, kot v tem primeru, nekoliko težja, saj je zračna masa tesno v stiku s tlemi, pri čemer je treba pri njenem gibanju upoštevati zapleten orografski sistem naše celine. »Vseeno pa lahko pritrdimo, da nas bo v drugem tednu zajel polarni mraz. Za obseg ter časovno trajanje le tega pa bomo raje malce počakali,« so dodali ljubiteljski vremenarji.