Pranje denarja

Lovke vatikanske afere, ki segajo v Slovenijo

J.V.
25. 1. 2023, 11.50
Deli članek:

Primer se bo po naših informacijah kmalu odvijal pred ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Profimedia
Cecilia Marogna, "kardinalova dama".

Marca 2021 so ljubljanski kriminalisti sporočili, da so v leto dni trajajoči preiskavi potrdili sum pranja več kot pol milijona evrov iz Italije, in vložili kazenske ovadbe. Mediji so takrat poročali, da je glavna osumljenka razvpita italijanska podjetnica Cecilia Marogna in da gre za nadaljevanje t.i. vatikanske afere, ki je septembra 2020 odnesla kardinala Giovannija Angela Becciuja.

Slovenski kriminalisti so ugotovili, da je italijanska državljanka v letu 2019 s kaznivimi dejanji, storjenimi v Italiji, pridobila 575 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi, "denar pa je bil nato nakazan na račune več slovenskih družb, kjer je osumljenka z denarjem prosto razpolagala, ga trošila in prenakazovala na druge račune, da bi zakrila izvor nezakonito pridobljene koristi".

Google street view
Marogna je podjetje registrirala v poslovni stavbi na Dunajski cesti v Ljubljani.

Okoli 170 tisoč evrov je bilo ob razkritju afere še vedno na računu ene od slovenskih družb in policisti so jih uspešno zavarovali. S policije so takrat še sporočili, da je bila hišna preiskava opravljena tudi pri slovenskem državljanu, ki je z osumljenko sodeloval pri pranju denarja.

Februarja predlani je bila na okrožno državno tožilstvo podana kazenska ovadba proti dvema fizičnima in dvema pravnima osebama, novembra lani pa vložena obtožnica, ki pa po naših informacijah še vedno ni pravnomočna oz. je zadeva v "fazi ugovora na obtožnico".

Profimedia
Vatikanska afera je septembra 2020 odnesla kardinala Giovannija Angela Becciuja.

Vatikanska afera je v javnosti izbruhnila oktobra 2020. Italijanski mediji so takrat poročali, da je Marogna iz državne državne blagajne Svetega sedeža na račun svojega podjetja Logsic s sedežem v Ljubljani prejela pol milijona evrov. Ona in Becciu, ki ji je denar, uradno naveden kot prispevek za humanitarno pomoč, nakazal, sta bila menda v zaupnem odnosu.

Marogna se je sicer takrat branila, da je denar prejela za svojo pomoč Svetemu sedežu pri diplomatskem posredovanju v severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu, medtem ko je Becciu trdil, da ga je ogoljufala. Becciu, eden najvplivnejših kardinalov, je septembra, tik pred izbruhom afere, nepričakovano odstopil s položaja prefekta kongregacije za svetnike in se odpovedal kardinalskim privilegijem.