Smrtna past

Za stanovalko usodno avtomatsko zapiralo na strešnem oknu. Zagrabilo jo je za vrat ...

R.T.
3. 1. 2023, 16.57
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 07.55
Deli članek:

V Švici se bo začelo sojenje delavcema, ki sta poskrbela za neustrezno montažo mehanizma za avtomatsko zapiranje okna, zaradi česar je dve leti pozneje življenje izgubila stanovalka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Januarja bosta na zatožno klop okrožnega sodišča v švicarskem Baslu sedla električarja, ki ju obtožnica bremeni kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Slednja sta leta 2017 v stanovanju 28-letne Baselčanke strešno okno nehote spremenila v smrtno past. Takrat sta namreč namestila mehanizem za avtomatsko zapiranje okna, kar se je avgusta 2019 za mladenko izkazalo za usodno.

Kot poroča švicarski portal Blick, je 28-letnica 2. avgusta 2019 stala neposredno ob strešnem oknu, zunaj pa je začelo deževati. Senzorji, ki uravnavajo delovanje avtomatskega zapirala, so dežne kapljice zaznali, okno pa se je zaprlo, pri čemer je stanovalko zagrabilo za vrat. Ni ji bilo pomoči. In zakaj sta se na sodišču znašla delavca, odgovorna za montažo? Kot jima očita tožilstvo, sta med montažo pozabila namestiti tudi varnostni mehanizem, ki poskrbi za to, da se zapiranje okna v primeru upora, torej kakršne koli prepreke, nemudoma ustavi. V obtožnici so zapisali, da je bil ob montaži izveden »nepopoln pregled.« Za montažo je poskrbel 35 let star moški, ki je delovanje senzorja za dež sicer preveril, a ob tem ni preveril, če deluje tudi varovalo. Zadevo je spregledal tudi njegov nadzornik oziroma mentor, a bi morala v skladu s pravili oba testirati tudi delovanje tega mehanizma.

Tožilstvo sicer zahteva zgolj denarno kazen, in sicer globo v višini 13.200 švicarskih frankov (dobrih 13.300 evrov) za 35-letnega električarja in 12.600 švicarskih frankov (dobrih 12.700 evrov) za njegovega nadzornika.