Spremembe

Kdor cilja na subvencijo za sončne elektrarne: brez hranilnika le še skromna pomoč

R.T.
3. 1. 2023, 15.33
Posodobljeno: 3. 1. 2023, 15.50
Deli članek:

Eko sklad je objavil nov poziv za nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Bistvena sprememba v primerjavi s starim režimom subvencij za sončno elektrarno: višje subvencije so namenjene le sončnim elektrarnam z baterijskim hranilnikom.

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 500 evrov za kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, ter 50 evrov za kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.

Kot naprava za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, za katero se po novem določa višjo spodbudo, bo štela le tista, ki bo imela prigrajen baterijski hranilnik s kapaciteto shranjevanja v kilovatnih urah najmanj 0,7 ure obratovanja naprave za samooskrbo z električno energijo pri nazivni električni moči (v kW).

Poleg tega bo z namenom hitrejše obdelave vlog spodbuda dodeljena za naložbe, izvedene od vključno 1. marca dalje. Naprave morajo ob oddaji vloge že obratovati.

Poglejmo izračun in spremembe: pri elektrarni z 12kW nazivne električne moči, ki skupaj z baterijskim hranilnikom stane, recimo 21.000 evrov (14.000 evrov elektrarna + 7.000 evrov baterija), boste tako upravičeni do 5.250 evrov pomoči  (25 odstotkov od celotne naložbe).

Za elektrarno brez hranilnika boste prejeli precej manj kot prej. Po starem je država sponzorirala 180 evrov za kW, po novem pa le še 50 evrov. Pri 12 kW elektrarni bi tako po novem prejeli le 480 evrov, prej pa ste bili upravičeni do dobrih 1700 evrov.