Lunin "halo"

Misterij nad niškim nebom; čuden pojav ne kaže nič dobrega

J.V.
3. 1. 2023, 16.40
Posodobljeno: 3. 1. 2023, 21.31
Deli članek:

Prebivalci srbskega Niša so nocoj na nebu lahko opazovali nenavaden pojav, za katerega astronomi pravijo, da ne kaže nič dobrega.

Twitter
Tako imenovani Lunin "halo" menda kaže na onesnaženost zraka.

Okoli Lune se je namreč pojavil nenavaden obroč. Kot pojasnjujejo v astronomskem društvu Alfa, gre za redek, a znan optični atmosferski pojav, tako imenovani "halo".

"Halo je optični pojav v zemeljski atmosferi, ko svetloba Sonca ali Lune prehaja skozi tanko plast oblakov, v katerih se nahajajo ledeni kristali. Včasih se zgodi, da kristali niso enake velikosti in oblike, zato pride do loma pod napačnim kotom, običajno 46 stopinj, " so v Alfi pojasnili za Niške vesti.

Po mnenju prof. dr. Dragana Gajića nenavaden pojav ne prinaša nič dobrega in govori o tem, da je zrak nad Nišem zelo onesnažen. Ko je nebo jasno, poudarja Gajić, se "halo" okoli lune ne vidi.

Obstaja še en, zelo podoben pojav, imenovan Lunina korona. Oblikovana je podobno kot halo, le da je veliko manjša in se nahaja bližje Luninemu disku. Lunina korona nastane zaradi prehoda svetlobe skozi tanko plast oblakov na velikih višinah, zaradi loma na vodnih kapljicah ali delcih prahu, dima, cvetnega prahu itd. Najpogosteje je bela, vendar se lahko v obroču pojavijo vse barve mavrice.