Nadaljevanje sojenja

Kadivec trdi, da je zaščitena priča podaljšana roka NPU

Sijan Pretnar
2. 9. 2022, 20.45
Deli članek:

Na koprskem sodišču se je včeraj – po skoraj petih mesecih od zadnje obravnave – nadaljevalo sojenje zaradi ugrabitve v Ankaranu, ki se je končala z umorom Danijela Božića. Črnogorec Bojan Stanojević, eden od trojice obtoženih, ki so ga v začetku aprila izpustili iz pripora, ni poskrbel za presenečenje. Na sodišče ga namreč ni bilo.

Tomaž Primožic/FPA
Klemen Kadivec (na fotografiji s pravosodnima policistoma, ki sta ga pripeljala iz ljubljanskega pripora) se ni strinjal, da bi na sojenju v Kopru zaslišali skesanca, ki je preiskovalcem pomagal pri preiskovanju poslov slovenske podružnice Kavaškega klana.

Na koprsko sodišče so, kot običajno, Klemna Kadivca, enega od domnevnih vodij slovenske celice Kavaškega klana, pripeljali v okrepljenem spremstvu policijskih specialcev. Na obravnavo je prišel tudi obtoženi Dragan Čikojević. Prišla pa je tudi trojica odvetnikov, ki že ves čas zagovarja obtožene. Tako je Kadivca zagovarjal odvetnik Dejan Marković, čeprav ga na zadnjo obravnavo v začetku aprila ni bilo, saj mu je klient preklical pooblastilo, menda zaradi porušenega zaupanja.

Stanojevića v Koper ni bilo zaradi »zdravstvenih težav«. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je tako najprej sklenila, da se po aprilski razdružitvi (zaradi zapleta s Kadivčevo obrambo) zadevi spet združita. Prav tako je odločila, da se bo obravnava nadaljevala kljub odsotnosti Bojana Stanojevića. Aprila so ga iz pripora izpustili, ker sta minili dve leti od vložitve obtožbe v tej zadevi. Stanojević in Kadivec sta za zapahi končala sredi novembra 2019, ko so ju policisti prijeli v Ankaranu. Kadivec je ostal v priporu, saj je bil ta odrejen v drugi zadevi, po obtožbi, ki jo je specializirano tožilstvo vložilo proti članom slovenske podružnice Kavaškega klana, v glavnem zaradi trgovine s prepovedanimi drogami. Sodnica je pojasnila, da so Stanojevića že zaslišali, poleg tega je na obravnavo prišel njegov zagovornik Branko Gvozdić. Stanojević mu je sporočil, da ne more priti zaradi zdravstvenih težav.

Kadivec je imel včeraj nekaj pripomb na izpoved Dijane Bukurov, ene od sester umorjenega Danijela Božića. Na zadnji obravnavi ga je obremenila in med drugim dejala, da je bil prav on skupni imenovalec tudi pri streljanju na portoroški plaži leta 2018. »To so izmišljotine in laži ... fantazijske zgodbice,« je pripomnil Kadivec.

Tožilka predlaga zaslišanje zaščitene priče v drugi zadevi

Ni se strinjal s predlogom državne tožilke Tamare Pahor, da bi zaslišali Darka Nevzatovića, enega od članov slovenske celice Kavaškega klana, skesanca, ki ima status zaščitene priče. Tožilka je njegovo zaslišanje predlagala, ker očitno veliko ve tudi o dogajanju v Ankaranu in o domnevnem ozadju oziroma motivu obračuna z Božićem in Žarkom Tešanovićem, ki so ga novembra 2019 policisti v Ankaranu rešili pred negotovo usodo. V ozadju naj bi bila tatvina večje količine droge, vredne milijon evrov, ki so jo združbi, Kavaškemu klanu, ukradli iz hiše na Okroglem, kjer je poleg Čikojevićevih živel Drejc Kovač, še eden od obtoženih v zadevi Kavaški klan. »Nevzatović je podaljšana roka NPU, povedal bo, kar mu bodo rekli,« je predlogu tožilstva oporekal Kadivec. Dodal je, da je tretjina pripornikov v slovenskih zaporih prav zaradi Nevzatovića. Na predlog tožilstva je imel pripombe tudi odvetnik Gvozdić, ki je dodal, da so Nevzatovića zasliševali tri dni, saj da je vložil skupno deset ovadb.

Obramba se ni strinjala niti s predlogom tožilke, da se seznanijo z obtožbo specializiranega tožilstva v zadevi Kavaški klan, iz katere je prav tako razbrati motiv za ugrabitev. Odvetnik Marković je nasprotno menil, da iz te obtožbe motiv za dogajanje v Ankaranu ne izhaja. Obramba je predlagala, da sodišče ponovno pozove Nacionalni preiskovalni urad (NPU), da jim posredujejo vso dokumentacijo, ki so jo zbrali med preiskovanjem umora Danijela Božića. Konec lanskega leta jim je takratna vodja NPU Petra Grah Lazar odgovorila, da jim ne morejo ugoditi, ker preiskava še ni bila končana in bi jo z razkritjem podatkov ogrozili.

Gvozdić pa je povedal, da je preiskava končana in da je specializirano tožilstvo že vložilo zahtevo za preiskavo. Po naših podatkih za osem osumljenih. Tožilka je napovedala, da bo poskušala pridobiti kazensko ovadbo v tej zadevi in jo posredovati sodišču.

Izvedenec bo pregledal podatke z GPS-naprav

Obramba je predlagala tudi zaslišanje prič, ki sta jih sestra in partnerica umorjenega omenjali v razgovorih s policisti. Sestra naj bi od prijateljice izvedela, da so bili sostorilci obtoženih v Ankaranu še z dvema voziloma, eden je bil za Božića, z drugim pa bi odpeljali Tešanovića.

Sodnica je napovedala, da bo postavila tudi sodnega izvedenca, ki bo pregledal podatke z GPS-naprav v najetih vozilih, s katerimi so se sostorilci obtoženih pripeljali v Ankaran in nato odpeljali na Gorenjsko, kjer so dva tedna po ugrabitvi našli umorjenega Danijela Božića. Kriminaliste so ti podatki pripeljali do hiše na Cesti v Okroglo in v bližino kraja, kjer so storilci Božića zagrebli v zemljo.