Monsun zahteval že 1190 življenj

ZDA bodo v pomoč poplavljenemu Pakistanu poslale svojo vojsko

E.J./STA
2. 9. 2022, 21.23
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 13.58
Deli članek:

ZDA pripravljajo misijo vojaške pomoči Pakistanu, ki so ga v zadnjem obdobju hudo prizadele poplave, je danes sporočilo osrednje poveljstvo ameriških oboroženih sil. ZDA so sicer glavni dobavitelj orožja za pakistansko vojsko, vendar so odnosi med državama pogosto napeti.

profimedia
V Pakistan, kamor ZDA prodaja orožje, a je z to državo večkrat v slabih odnosih, bo zdaj ZDA poslala svojo vojsko - kot pomoč ob katastrofalnih poplavah.

"Poveljstvo ameriških oboroženih sil CENTCOM bo v Islamabad poslalo ocenjevalno skupino, da bi ugotovili, kakšno podporo lahko obrambno ministrstvo ZDA zagotovi v okviru pomoči pri reševanju krize v Pakistanu," je povedal tiskovni predstavnik poveljstva, polkovnik Joe Buccino.

Odločitev je sledila četrtkovemu telefonskemu pogovoru med poveljnikom ameriškega poveljstva generalom Erikom Kurillo in načelnikom štaba pakistanske vojske generalom Kamarjem Javedom Bajwo, je po navedbah AFP še dejal Buccino.

profimedia
Pakistanski policijski uradniki nosijo blago pomoči, saj bodo razdelili med ljudi, ki so jih prizadele poplave, z uporabo čolnov zaradi poplav, ki jih je povzročil močan naliv v monsunski sezoni, v Sukkurju v petek, 2. septembra 2022.

ZDA glavni dobavitelj orožja Pakistanu

Čeprav so ZDA glavni dobavitelj orožja za pakistansko vojsko, so odnosi med državama pogosto napeti. Ameriške sile so leta 2011 na severu Pakistana ubile vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, ki se je zatekel v to državo, čemur je sledil globok razkol med Islamabadom in Washingtonom.

Od ameriškega umika iz Afganistana pred enim letom pa si ZDA prizadevajo znova okrepiti vezi s Pakistanom, kar očitno vključuje tudi nudenje pomoči po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele to državo.

Močno monsunsko deževje

Monsunsko deževje je poplavilo tretjino Pakistana, od junija je zahtevalo najmanj 1190 življenj. Poplave so poškodovale ali uničile obsežne kmetijske površine in več kot milijon domov. Oblasti so krivdo pripisale podnebnim spremembam, ki povečujejo pogostost in moč ekstremnih vremenskih pojavov.